Bancile folosesc mai mult de 9 tehnici de securitate IT

Bancile folosesc mai mult de 9 tehnici de securitate IT

Firmele autohtone, in proportie de 65%, aloca pentru securitate mai putin de 5% din bugetul IT si numai 25% dintre companii apeleaza la firmele specializate de securitate informatica. Acesta este rezultatul unui studiu numit „Piata solutiilor de securitate IT din Romania in 2006", realizat de Gecad Net cu ajutorul companiei de consultanta Avantera. Chiar daca

Firmele autohtone, in proportie de 65%, aloca pentru securitate mai putin de 5% din bugetul IT si numai 25% dintre companii apeleaza la firmele specializate de securitate informatica. Acesta este rezultatul unui studiu numit „Piata solutiilor de securitate IT din Romania in 2006", realizat de Gecad Net cu ajutorul companiei de consultanta Avantera. Chiar daca mai sunt doua luni pana la integrare, companiile romanesti trateaza securitatea informatica cu superficialitate. Conform aceluiasi studiu, mai mult de jumatate dintre firmele romanesti aloca pentru securitate sub 2% din bugetele IT.
 
Potrivit directorului general al Gecad Net, Gabriela Mechea „Majoritatea companiilor utilizeaza intre 2 si 4 tehnici de securizare a datelor. Mai mult de 8-9 tehnici de securitate utilizeaza bancile, companiile telecom, administratia publica si unele firme cu activitate in domeniul comertului". Departamentele IT din cadrul companiilor spre exemplu, se rezuma numai la utilizarea unor metode de baza pentru asigurarea securitatii datelor. Dintre cele care utilizeaza tehnici si solutii de securitate, 98,4% folosesc pentru protectia datelor software antivirus, 84,5% produse de tip firewall, iar 80,7% sisteme de logare cu user si parola.
 
Atacurile informatice nu sunt reclamate la autoritati
 
Mai mult, firmele autohtone nu sunt obisnuite sa apeleze la serviciile unei companii specializate in securitate IT. Numai 25% dintre participantii la studiu au utilizat in ultimul an astfel de servicii. „Ingrijorator este faptul ca desi multe dintre companii se confrunta cu atacuri informatice, majoritatea nu raporteaza aceste atacuri. In primul rand pentru ca nu stiu unde, iar in al doilea rand pentru ca nu au incredere in autoritati", a mai spus Gabriela Mechea.
 
Conform studiului, 36% dintre repondenti au specificat ca, in cazul unui atac, nu ar sti cui sa-l raporteze, in timp ce 20% nu raporteaza considerand ca autoritatile manifesta deinteres fata de aceste probleme. Totusi, 79% dintre companiile care au facut obiectul studiului, se confrunta zilnic cu atacuri de tip virus, 41% cu incidente de tip „abuz intern de acces la Internet", 22% au detectat incidente de tip „acces neautorizat la informatii" din interiorul companiei, iar 21% din exterior. "Cifrele sunt destul de ingrijoratoare la prima vedere si arata ca multe dintre firmele autohtone nu sunt suficient de mature in a-si evalua riscurile asociate lipsei de securitate informatica, prejudiciile pe care le pot avea in caz de "avarie" si cum se pot apara mai bine", spune Gabriela Mechea, director general la Gecad Net.
 
Exista insa si vesti bune. Investitiile in securitatea IT vor creste, companiile participante la studiu manifestandu-si intentia de a aloca sume mai mari pentru proiecte de extindere si dezvoltare in zona de securitate IT. "Dupa cum reiese din studiul nostru, investitiile se vor indrepta catre achizitia de software de securitate IT, instruirea personalului, si intr-o mai mica masura catre servicii specializate de securitate informatica", a adaugat Gabriela Mechea. Studiul a fost efectuat pe un esantion care a inclus 411 companii. Cele 411 companii au fost selectate din grupul primelor 3.500 de companii romanesti, clasificate dupa cifra de afaceri.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos