credius.ro

Bancile din Rusia se afla la inceputul unei perioade de grave turbulente

14 aprilie 2009

Bancile din Rusia au intrat intr-o perioada de turbulente in care nu toate vor supravietui, in contextul crizei economice din tara, insa acest lucru va contribui la redefinirea unui peisaj financiar ce dateaza din anii ’90, spun expertii, conform AFP.

In ciuda incercarilor autoritatilor de a da asigurari asupra viabilitatii institutiilor financiare rusesti, economistii au cazut de acord ca actuala criza bancara este doar la inceput si va zgudui industria financiara in 2009.

Rusia a injectat deja aproximativ 300 miliarde ruble (6,7 miliarde euro) pentru sustinerea sectorului bancar, dependent de capitalul strain si grav afectat de inghetarea creditarii la nivel international.

Insa astfel de ajutoare nu vor fi ultimele. Bancile rusesti vor continua sa se confrunte cu probleme in urmatoarele sase pana la noua luni, din cauza cresterii datoriilor neperformante, estimeaza Chris Waefer, economist in cadrul bancii moscovite de investitii Uralsib.

In februarie, creditele neperfomante reprezentau 3,1% din creditele acordate companiilor, conform cifrelor publicate de banca crentrala a Rusiei.

”Principalul motiv pentru aceasta situatie este scaderea cererii. Companiile nu isi mai vand produsele, nu mai primesc lichiditati si nu isi pot rambursa creditele”, se arata in editia rusa a revistei Newsweek.

In ceea ce priveste populatia, rata creditelor neperformante a urcat la 4,4% in februarie. Proportia creditelor neperfomante va continua sa creasca, pe masura ce economia se comprima, a spus James Watson, analist in cadrul Fitch Ratings.

Momentan, este dificil de estimat pana la cat va creste cota acestor credite. Totusi, seful bancii publice VTB, Andrei Kostin, estimeaza ca aceasta va fi de 10%, in timp ce presedintele bancii Sberbank, partial detinuta de stat, si in acelasi timp fostul ministru pentru dezvoltare economica, German Gref, este de parere ca aceasta se va ridica la 20%.

In acest context, "numeroase banci vor avea nevoie de capital suplimentar", a mai spus Watson. Bancile mici si cele expuse in fata evolutiei sectorului imobiliar, in plin declin "nu vor putea supravietui", a averizat Chris Weafer.

Potrivit analistilor, intre 300 si 400 de banci au disparut, fie din cauza ca au dat faliment, fie pentru ca activitatile lor au fost preluate de institutii mai mari.

Weafer a subliniat ca, la finalul lui decembrie 2008, in Rusia existau 1.112 de banci, "mai mult decat in Statele Unite". La inceputul anilor '90, piata s-a confruntat cu lipsa reglementarilor, fiind astfel posibil ca o licenta bancara sa fie obtinuta cu un capital de doar 1.000 de dolari. "De fapt, multe persoane fizice si companii si-au deschis propriile banci, mai ales pentru spalarea de bani", a notat acesta.

Weafer este de parere ca actuala criza "este o oportunitate perfecta pentru guvern si banca centrala" sa "curete" sistemul bancar.

Declaratiile analistilor vin in contextul in care Banca Mondiala a estimat ca economia Rusiei se va comprima cu cel putin 4,5% in 2009, din cauza crizei economice mondiale si ieftinirii petrolului. Ministrul adjunct al finantelor, Andrei Klepaci, anunta in martie ca economia Rusiei s-a comprimat in februarie cu 7,3%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro