credius.ro

Bancile din Romania se bat in profituri record

23 august 2006

Desi de multe ori bancherii se plang de regulile restrictive impuse de BNR, care le afecteaza veniturile si le ingreuneaza activitatea de creditare, profiturile obtinute de bancile din Romania sunt mai mult decat satisfacatoare si in continua crestere. Potentialul de crestere a pietei bancare de la noi este foarte mare, iar profiturile pe masura, situatie la care bancile din strainatate nu raman indiferente. Urmatorii ani insa vor aduce scaderea acestor profituri. ...

“Domeniul bancar din Romania este foarte profitabil, in ciuda faptului ca in ultima perioada castigurile bancilor s-au mai aplatizat, fenomen generat in special de masurile restrictive ale BNR, precum majorarea rezervelor minime obligatorii la valuta la 40% din totalul resurselor si la 20% pentru lei”, explica consilierul Bogdan Baltzar, fostul presedinte al BRD.

Concurenta inca scazuta din sectorul bancar romanesc, cat si diferenta destul de mare dintre dobanzile la credite si dobanzile la depozite asigura bancilor de la noi o rentabilitatea foarte ridicata. “Marjele sunt inca mari, rentabilitatea si remunerarea actionarilor sunt ridicate in comparatie cu alte tari”, considera Ionut Dumitru, Treasury Research Manager la Raiffeisen Bank.

Cele mai mare profituri le-au revenit primelor doua banci din sistemul romanesc, BCR si BRD, care au castigat in prima jumatate a acestui an 127, respectiv 89 milioane de euro. Aceste sume ridicate depasesc cu mult castigurile inregistrate de celelalte banci din Romania. Astfel, urmatoarea institutie in casament, HVB Bank, a obtinut un profit de numai 20,6 mil euro, de patru ori mai mic decat BRD. In orice caz, rezultatul HVB se remarca prin faptul ca este superior celui raportat de Raiffeisen Bank - 17,5 mil. euro, in conditiile in care austriecii de la HVB detin o cota de piata in Romania de doua ori mai mica decat conationalii lor.

Topul profiturilor pe primele 6 luni inregistrate de cele mai importante banci romanesti

Banca Profit net iunie 2006 Crestere fata de 2005
1. BCR 127 mil euro +5%
2. BRD 89 mil euro +4%
3. HVB Bank 20.6 mil euro +7%
4. Raiffeisen Bank 17,5 mil. euro +28%
5. Banca Transilvania 16,58 mil euro +13%
6. Alpha Bank 15,1 mil. euro +22%
7. CEC 5 mil. euro +500%
8. Bancpost  3,3 mil euro n/a

Potentialul pietei romanesti atrage in continuare noi jucatori

Alaturi de profiturile generoase, cresterea puternica ce se asteapta in viitorul apropiat face din piata bancara romaneasca un obiectiv al oricarei banci puternice. “Bancile straine sunt interesate de sectorul bancar romanesc tocmai pentru ca au un randament mai mare decat in alta parte. Potentialul de crestere este foarte ridicat avand in vedere ca intermedierea bancara (creditul neguvernamental) ca procent din PIB este redus comparativ cu alte tari. De aceea pretul oferit pentru BCR se spune ca este cel mai mare din Europa de Est, tocmai pentru ca potentialul de crestere al sectorului bancar romanesc este unul foarte mare”,  ne-a declarat Ionut Dumitru. Anul trecut, in Romania creditele au reprezentat doar 21% din PIB, in conditiile in care tarile vecine gradul de intermediere a fost de peste 50 – 60%, in timp ce in tarile din Uniunea Europeana s-a apropiat de 200%.

Viitorul aduce profituri “rezonabile”

Aceasta perioada “romantica”, de profituri foarte ridicate, nu va mai dura prea mult, in conditiile intensificarii concurentei de pe piata bancara. ”Competitia intre banci a inceput sa se mai inteteasca. In anii urmatori marjele de profit se vor diminua. Bancile vor fi nevoite sa-si reduca costurile cu siguranta pentru ca marja de dobanda se va ingusta. Profiturile nu vor mai fi la fel de mari ca pana acum - vor fi profituri rezonabile”, apreciaza Ionut Dumitru.

In 5 ani vor ramane doar 20 de banci

Atragerea de noi jucatori si procesul de concentrare ce se manifesta deja va schimba fata pietei bancare in urmatorii ani. Potrivit lui Bogdan Baltazar, sectorul bancar va ajunge in urmatorii 4-5 ani sa numere maxim 20 de banci, in conditiile in care in prezent exista 38 de banci. “In anii care vin, chiar incepand de anul acesta, anul viitor, ar mai putea intra pe piata 2-3 banci mijlocii, sa spunem, din Europa occidentala. In acelasi timp cred ca o serie intreaga de banci mici cu o cota de piata sub 0,6% - 0,8% vor fi resorbite de piata sau vor dispare incet, fara nici un pericol pentru riscul sistem. Cateva din ele vor constitui vectorul prin care bancile care sunt interesate sa intre in Romania vor intra pe piata”, ne-a precizat Bogdan Baltazar. 

Nicoleta Margineanu
[email protected]
Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro