Bancile devin mai agresive in furtul de clienti

Bancile devin mai agresive in furtul de clienti

Cresterea rapida a pietei bancare de la noi face ca, din ce in ce mai mult, bancile sa concureze pentru aceeasi clienti. Acest lucru ar putea parea o contradictie, de vreme ce specialistii vorbesc de o slaba bancarizare a Romaniei, explicatia venind din faptul ca bancile nu sunt (inca) interesate de zonele rurale. In aceste

Cresterea rapida a pietei bancare de la noi face ca, din ce in ce mai mult, bancile sa concureze pentru aceeasi clienti. Acest lucru ar putea parea o contradictie, de vreme ce specialistii vorbesc de o slaba bancarizare a Romaniei, explicatia venind din faptul ca bancile nu sunt (inca) interesate de zonele rurale. In aceste conditii, dezvoltarea bancilor se limiteaza la orase, acolo unde sa gaseste cea mai mare parte a potentialilor clienti pentru activitatea de creditare. Iar pe masura ce piata evolueaza, zona incepe sa se satureze. Astfel ca bancile se vad nevoite sa-si alimenteze cresterea „furand” practic clienti de la ceilalti jucatori de pe piata.

Incepand de anul trecut, tot mai multe banci au inceput sa se orienteze catre atragerea de clienti care au credite la alte banci, lansand oferte promotionale si campanii publicitare pentru creditele de refinantare. Cele mai multe sunt construite pe creditul de nevoi personale, simplu sau cu ipoteca. Astfel de produse vizeaza refinantarea atat a creditelor imobiliare, cat si a celor de consum, permitand comasarea a mai multor imprumuturi vechi intr-unul singur. Noile oferte au in prim-plan creditul pentru locuinte, fiind oferite reduceri de costuri in cazul in care este contractat pentru refinantarea altui credit de aceleasi tip. Mai mult, beneficiile pentru clientii care isi refinanteaza un imprumut de la o alta banca sunt mai mari decat pentru cei care au creditul vechi la aceeasi banca sau pentru standard.

O astfel de oferta a lansat de curand cea mai mare banca din Romania, BCR, pentru creditele imobiliare/ipotecare. Aceasta depaseste in agresivitate promotiile pentru refinantare demarate luna trecuta de OTP Bank si Bancpost. Incepand din a doua jumatate a anului trecut, banca a abordat o noua strategie de piata, implementata de Erste Bank, ce are ca scop si recuperarea cotei pe piata creditarii, pierduta in fata unor jucatori agresivi de talie medie.

Imprumuturile pentru locuinta Camin si Rezidential de la BCR ofera acum posibilitatea refinantarii altor credite, angajate la BCR sau alte banci, la costuri mai mici. Daca este vorba despre refinantarea unui credit mai vechi de la BCR, banca solicita un comision de rambursare anticipata de 1%, in timp ce standard acesta este de 4,5% in primii 3 ani si scade progresiv pana la 2% dupa 10 ani. In cazul in care clientul vrea sa-si refinanteze un imprumut pentru locuinta de la o alta institutie creditoare, comisionul de acordare este 0%, in timp ce la oferta standard acesta este de 2,5%. De asemenea, pana la jumatatea lui iulie BCR desfasoara o promotie pentru creditele imobiliare/ipotecare. Dobanda pentru euro a fost redusa la 4,95%, valabila pe primele 6 luni, iar creditele contractate in aceasta perioada au comision lunare zero (standard acesta este de 0,05%, aplicat lunar la valoarea creditului initial).

O miscare asemanatoare pe segmentul refinatarii a demarat luna trecuta si Bancpost, insa oferta viza credite de valori mai mici decat in cazul BCR. Astfel, pentru toti clientii care vor sa contracteze un credit de consum de la Bancpost pentru refinantarea imprumuturilor de la alte banci, comisionul de acordare era 0%. Oferta este una ce se aplica si pentru clientii noi, nu doar pentru cei care vor sa-si transfera imprumuturi mai vechi de la alta banca la Bancpost, si urmeaza sa expire la finalul acestei saptamani.

La randul lor, cei de la OTP Bank ofera reduceri ale costurilor standard pentru creditele destinate refinantarii. Deja o prezenta cunoscuta pe tv (clipul publicitar cu cei care se muta dintr-un avion in altul, in zbor!), promotia vizeaza creditele de nevoi personale cu ipoteca, a caror comision de acordare a fost redus de la 2% la 1,5%, in cazul in care sunt contractate pentru refinantarea altor imprumuturi.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos