credius.ro

Bancile de top 10 dau semnalul unei noi majorari de dobanzi la depozite

4 iulie 2008

Modificarile repetate ale dobanzii de politica monetara si evolutia pietelor financiare internationale au determinat bancile comerciale romanesti sa se axeze, in acest an, mai mult pe partea de economisire. Bancile au inceput sa ofere in cazul acestor produse dobanzi din ce in ce mai atractive, incercand astfel sa motiveze populatia sa economiseasca. Ultima decizie a bancii centrale prin care dobanda de politica monetara a fost  majorata cu 0,25 puncte procentuale, pana la nivelul de 10%, a atras dupa sine si reactii din partea mai multor institutii de credit, care au marit dobanzile la depozite. Patru banci din primul esalon al sistemului, BRD, Alha Bank, Banca Transilvania si Bancpost au decis in ultima saptamana sa-i recompenseze mai bine pe clientii care vor sa economiseasca.

Incepand cu 1 iulie, Alpha Bank a modificat dobanzile la produsele de economisire in lei si in euro, constituite de persoanele fizice. Dobanzile aferente depozitelor la termen constituite in lei au crescut  pana la 8,75% pe an, pentru plasamentele la o luna, si la 9%, pentru economiile pe termen de 2 luni. De asemenea, dobanda oferita in cazul contului Alpha Premier constituit in euro a crescut pe fiecare interval, ajungand pana la 4% pe an.

Totodata, in luna iulie, Alpha Bank desfasoara o campanie prin care ofera clientilor dobanzi promotionale la certificatele de depozit cu cupoane, in lei sau euro. Promotia este valabila pentru certificatele de depozit constituite pana la 31 iulie. Pentru certificatele constituite in lei dobanda ajunge pana la 11%, iar pentru cele in euro, pana la 5,5%. Certificatele cu cupon permit retragerea unei parti din suma depusa chiar inainte de scadenta, fara ca dobanda remunerata pentru restul soldului sa fie afectata.

Si Banca Transilvania a crescut dobanzile la depozitele in lei si euro. Astfel, dobanzile oferite in cazul plasamentelor constituite in lei au valori cuprinse intre 9% si 10,75% pe an. Banca ofera dobanzi de 9%  pentru depozitele constituite pe o luna si 18 luni, iar in cazul plasamentelor pe 3, 6, 9 si 12 luni dobanda este de 9,5% pe an. Cele mai mari dobanzi sunt platite pentru depozitele cu scadenta la 210 si 45 de zile, acestea fiind de 10% si respectiv 10,75% pe an. In cazul depozitelor constituite in euro dobanzile sunt cuprinse intre 4,5%, pentru plasamentele cu scadenta la o luna, si 5,75% pe an, pentru depozitele la 9 si 12 luni.

Cel de-al doilea jucator din sistem, BRD a majorat dobanzile la depozitul 1.000, care poate fi constituit in lei, de catre persoanele fizice. Pentru plasamentele la trei luni dobanda este de 9,5%, pentru cele la 6 luni de 10%, in timp ce pentru sumele plasate pe un an dobanda este de 10,5%. Pensionarii beneficiaza de dobanzi cu un sfert de punct procentual mai mari. Este de mentionat faptul ca pentru constituirea unui astfel de depozit depunerea minima initiala trebuie sa fie de 1.000 de lei, nivel destul de ridicat fata de sumele minime necesare in cazul depozitelor clasice, unde suma minima a depunerilor trebuie sa fie de 150 lei. Totodata, banca a mentinut la acelasi nivel dobanzile platite in cazul depozitelor standard, care au valori cuprinse intre 6,5%  si 7,5% pe an, platite in functie de suma si perioada de constituire. 

Bancpost a majorat dobanzile la componenta de depozit a produsului Ronsmart, pentru toate cele trei variante in care este disponibil produsul. Cea mai mare dobanda este platita de banca pentru depozitele in varianta 50/50, care ajunge la 13% pe an. In varianta 90/10, dobanzile au crescut la 11,50% si respectiv 12% pe an, in functie de perioada de maturitate - 3 sau 6 luni. Pentru depozitele constituite pe termen de 3 luni in varianta 70/30 dobanda a crescut de la 11% la 11,75% pe an, iar in varianta 50/50 de la 12% la 13% pe an.

Ludmila Cucia 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro