credius.ro

Bancile dau credit pe bonuri de masa

22 august 2007

De ceva timp, aria veniturilor acceptate de banci atunci cand soliciti un credit s-a largit foarte mult, pe langa salarii fiind incluse aici dividendele, chiriile sau drepturile de autor. Mai nou, unele banci au decis sa introduca in evaluarea castigurilor lunare si bonurile de masa.

Aceasta situatie se intalneste la cateva institutii creditoare care au primit aprobarea BNR pentru normele interne de creditare si au inceput sa vanda asa-numitele credite 'relaxate', care permit un grad de indatorare ridicat, de pana la 70%, si care pot fi contractate cu avans mai mic de 25% sau chiar zero. Bancile care acorda credite dupa noile norme sunt obligate sa scada din venitul net lunar o suma care reprezinta cheltuielile lunare de subzistenta, la rezultanta urmand sa aplice limitele de indatorare. O pondere mare in aceste cheltuieli o reprezinta alimentele. Acestea pot fi cumparate insa cu bonuri de masa, ceea ce a determinat bancile sa pondereze cheltuielile minime de subzistenta cu valoarea bonurilor primite de solicitant de la angajator. In aceste conditii, venitul inainte de aplicarea gradului de indatorare si, implicit, creditul maxim disponibil vor fi mai mari fata de cazul in care bonurile de masa nu ar fi fost luate in considerare.

Acceptarea bonurilor de masa ca venituri nu este generalizata. De exemplu, Volksbank si Banca Transilvania iau in considerare aceste bonuri, in timp ce BRD si Alpha Bank nu o fac. Diferenta dintre sumele maxime care pot fi imprumutate cu si fara bonuri de masa este apreciabila. Astfel, o persoana singura poate contracta de la Volksbank un credit de nevoi pe 5 ani in valoare maxima de aproape 11.700 lei, in cazul in care primeste lunar bonuri de masa. In general, un bon de masa are o valoare de 7,5 lei, acordandu-se pentru fiecare zi lucratoare, astfel ca valoarea lunara a acestora este de aproximativ 160 de lei. Fara aceste bonuri, creditul maxim scade la 9.500 lei.

Cheltuielile de subzistenta calculate de Volksbank sunt de 100 euro pentru o familie formata dintr-o persoana, urmand ca pentru fiecare alt membru sa se adauge 75 de euro suplimentar. In cazul Bancii Transilvania, valoarea cosului minim lunar este de 735 de lei pentru o familie formata din trei persoane, ceea ce inseamna 245 de lei pentru fiecare membru. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro