Bancile austriece asigura peste 30% din finantarea externa a Romaniei

Bancile austriece asigura peste 30% din finantarea externa a Romaniei

Romania se bazeaza puternic pe finantare externa, iar peste 30% din aceasta este asigurata de banci din Austria,tara cu cea mai mare expunere din toatetarile occidentale pe finantari acordate in Europa de Est, arata un raport al Fondului Monetar International (FMI). De altfel, mare parte dintarile din Europa Centrala si de Est au expuneri mari,

Romania se bazeaza puternic pe finantare externa, iar peste 30% din aceasta este asigurata de banci din Austria,tara cu cea mai mare expunere din toatetarile occidentale pe finantari acordate in Europa de Est, arata un raport al Fondului Monetar International (FMI).

De altfel, mare parte dintarile din Europa Centrala si de Est au expuneri mari, in ceea cve priveste finantarea externa, pe o singuratara de origine a fondurilor. Singureletari dependente de finantare externa si care isi asigura finantarea externa din surse diversificate sunt Cehia si Polonia, potrivit raportului FMI.

"O asemenea concentrare a finantarii face din Europa emergenta vulnerabila la dificultati sau la o criza a creditarii intarile avansate. Sistemele bancare care sunt puternic dependente de imprumuturi externe pentru a sustine cresterea portofoliului de credite s-ar putea confrunta cu o reducere brusca a fondurilor sau cu o crestere rapida a costurilor daca ar avea loc o reevaluare semnificativa a expunerii bancii-mama latara respectiva", se estimeaza in raport.

Cele mai expuse pe o singura sursa de finantare sunttarile Baltice, care isi acopera fondurile externe in proportie de 85% din Suedia.

Totusi, tara care asigura in cea mai mare masura finantarea externa atarilor din regiune este Austria, ce acopera peste 40% din necesarul de fonduri externe din Bosnia si Hertegovina, Croatia, Serbia si Slovacia si peste 30% din cel al Romaniei. Italia furnizeaza peste 30% din finantarea externa in Bulgaria, Croatia si Bosnia si Hertegovina.

Datele FMI indica o expunere a bancilor austriece echivalenta cu aproape un sfert din activele bancare din Austria, cea mai mare din Europa Occidentala. Urmatoareatara ca expunere in finantarea externa a regiunii este Suedia (10% din activele bancare), urmata de Italia si Belgia (peste 5%), restultarilor occidentale cu banci active in regiune avand expuneri mult mai mici.

In acelasi timp, bancile austriece au o pondere de peste o cincime (circa 22%) din stocul finantarilor externe aletarilor din Europa Centrala si de Est, fiind urmate de institutiile de credit din Germania si Italia (peste 15% din total).

"Concentrarea expunerii bancare contribuie la vulnerabilitatile asociate cu dependenta de finantare externa, in special cand implica finantarea bancilor", se mentioneaza in raport.

Toate marile banci austriece au prezenta puternica in Europa Centrala si de Est. Astfel, Erste Bank are afaceri puternice in Romania (unde detine liderul pietei bancare dupa active, Banca Comerciala Romana – BCR), Cehia (Ceska Sporitelna), Slovacia, Ungaria, Serbia si Croatia, in timp ce Bank Austria Creditanstalt coordoneaza afacerile grupului Unicredit in centrul si estul Europei.

Raiffeisen, al treilea grup financiar din Austria, are una din cele mai extinse prezente bancare din estul Europei, iar Volksbank, al patrulea creditor austriac, are de asemenea subsidiare in mai multetari estice.

Datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung a crescut in primele doua luni ale acestui an cu 1,9% fata de finalul anului trecut pana la 38,9 miliarde euro, cea mai mare parte a acesteia fiind reprezentata de datoria negarantata public a sectorului privat.

Anul trecut, Romania si-a acoperit din investitii straine directe doar 41,9% din deficitul balantei de plati, care a insumat 16,9 miliarde euro.
NewsIn

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos