credius.ro

Bancile au pus monopol in toate zonele

13 ianuarie 2006

Aproape ca nu trece zi in care o banca sa nu anunte ca si-a mai deschis o sucursala. Exodul de noi agentii bancare poate fi observat astfel pe toate bulevardele principale. Expansiunea bancilor vine ca urmare a cresterii continue a portofoliului de clienti. Bancile au sesizat ca romanul devine pe zi ce trece tot mai accesibil (!!!) si incearca sa exploateze la maximum aceasta tendinta printr-o continua dezvoltare a retelelor teritoriale.

Daca in urma cu doi-trei ani nu aveai la dispozitie un ghiseu bancar in cartierul tau, in momentul de fata situatia s-a schimbat radical. Sucursalele de banci - mai mici sau mai mari, pompoase sau simpliste, socante sau sobre - au inceput sa apara ca ciupercile dupa ploaie. Asa se face ca s-au format adevarate "aglomerari" in zone atractive si cu "desfacere" buna.

Dezvoltarea puternica a retelelor teritoriale inregistrata in 2005, cand aproape toate bancile au dat in folosinta pe banda rulanta noi sucursale si agentii, va continua si in acest an. Exodul bancilor se datoreaza, cu precadere, orientarii a tot mai multi operatori din piata spre segmentul de retail. Al doilea motiv este constituit de faptul ca bancile au inteles ca au nevoie de o "expunere" cat mai mare pentru a-si dezvolta portofoliul de clienti. Pentru a fi cat mai aproape de potentialii "cumparatori", institutiile de credit au fost nevoite sa investeasca masiv in extinderea retelelor teritoriale.

Una dintre bancile cu cele mai mari planuri de expansiune este Alpha Bank, care a anuntat ca pana la finalul anului 2008 va deschide in Sud-Estul Europei aproximativ 400 de sucursale. Manata de dorinta de a acapara o cota de piata de 10% pe plaiurile mioritice, Alpha Bank intentioneaza sa ajunga la o retea de 150 de unitati, in conditiile in care in prezent numarul acestora abia se aproapie de 30.

Cea mai mare banca din Romania - BCR - a anuntat inca inainte de privatizare ca dezvoltarea retelei sale teritoriale va continua si in 2006. „BCR vine in intampinarea nevoilor clientilor sai carora le ofera servicii romanesti de nivel european. BCR este cu adevarat partenerul de langa casa ta, prietenul care te cunoaste, te intelege si te sustine in planurile tale de viitor. Unitatea bancara ramane canalul preferat in Romania, iar prin deschiderea de noi unitati, BCR dovedeste inca o data ca este cu adevarat in slujba clientilor sai, respectand dorintele acestora si deschizand sucursale si agentii in zone unde sistemul bancar nu a patruns inca”, a declarat in ultima parte a anului trecut Nicolae Danila, presedinte executiv BCR. Banca va investi in continuare sume importante in dezvoltarea retelei teritoriale si in modernizarea agentiilor existente, pentru anul 2006 fiind prevazut un buget de aproximativ 25 milioane euro pentru acest deziderat.

Daca pe parcursul anului 2005, Raiffeisen Bank a inaugurat 24 de unitati, 2006 va insemna pentru aceasta banca continuarea strategiei de extindere masiva a retelei teritoriale. “Principalele criterii care stau la baza deschiderii unei noi locaţii bancare sunt potentialul economic al zonei si numarul de locuitori. Vom dezvolta reteaua noastra teritoriala pentru a acoperi cat mai bine segmentul de clientela mediu-superior, extinzandu-ne in marile centre comerciale si aglomerarile urbane. Ne propunem sa continuam strategia de expansiune a bancii, concentrandu-ne pe atragerea de noi clienti, crearea de noi produse, imbunatatirea celor existente si cresterea calitatii serviciilor”, este opinia vicepresedintelui Diviziei Retail Raiffeisen Bank, Razvan Munteanu.

Pentru anul 2006, Libra Bank isi propune atingerea unui numar total de 30 de sucursale deschise in Bucuresti si in tara. Aceasta banca avea la finalul lui 2005 o retea alcatuita din 14 unitati.

O alta banca care a anuntat ca in acest an va fi extrem de activa in ceea ce priveste extinderea teritoriala este OTP Bank. Astfel institutia de credit din Ungaria va inaugura in 2006 un numar de 30 de noi sucursale.

Si Volksbank are de gand sa-si faca simtita prezenta in cat mai multe orase, demarand la finalul anului anterior un amplu plan de extindere, care vizeaza deschiderea de unitati bancare in sistem franciza. Agentiile vor fi amplasate omogen, astfel incat sa asigure o distributie cat mai extinsa a produselor si serviciilor Volksbank, banca intentionand sa dezvolte aproximativ 50 de astfel de parteneriate pana la sfarsitul lui 2006. “Este vorba de un proiect revolutionar si suntem siguri ca va fi unul de succes”, a precizat Catalin Ionescu, Directorul Adjunct de Relatii Volksbank Romania. Deschiderea unei unitati in franciza este pe placul oficialilor Volksbank, acestia bazandu-se pe faptul ca, la nivel international, sistemul francizei functioneaza foarte bine. “Conceptul de franciza exista pe plan mondial, nu este ceva nou, dar noi am creat un proiect propriu, pe care il consideram cel mai potrivit pentru piata romaneasca” a mentionat Gerald Schreiner, vicepresedintele Volksbank Romania.

Programul de extindere Piraeus Bank are ca obiectiv principal dezvoltarea unei retele de minimum 50 de sucursale pana la sfarsitul anului 2006. In prezent, Piraeus Bank Romania isi desfasoara activitatea prin 23 sucursale situate in principalele orase din tara: Bucuresti, Brasov, Cluj Napoca, Galati, Pitesti, Ploiesti, Oradea, Targu Mures, Timisoara.


Banca Transilvania
intentioneaza sa deschida inca 100 de unitati noi, in 2006, urmand sa patrunda chiar si in localitatile cu mai putin de 20.000 de locuitori. Banca a incheiat anul 2005 cu rezultate deosebite in ceea ce priveste consolidarea prezentei sale in cele mai importante zone economice din tara, detinand 215 sucursale si agentii. La sfarsitul anului trecut, Banca Transilvania se afla pe locul patru in clasamentul bancilor din Romania, in functie de numarul de unitati.


Gabriela Dinu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro