Bancile au demarat reducerea dobanzilor la depozite

Bancile au demarat reducerea dobanzilor la depozite

Banca Nationala a decis in sedinta din 9 februarie sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la 8%. Decizia, desi nu i-a surprins pe analisti, dupa cum sustinea de curand guvernatorul Mugur Isarescu, a depasit asteptarile pietei prin nivelul reducerii. Reactiile bancherilor dupa anuntarea masurii BNR au indicat in primul rand

Banca Nationala a decis in sedinta din 9 februarie sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la 8%. Decizia, desi nu i-a surprins pe analisti, dupa cum sustinea de curand guvernatorul Mugur Isarescu, a depasit asteptarile pietei prin nivelul reducerii. Reactiile bancherilor dupa anuntarea masurii BNR au indicat in primul rand o reducere a dobanzilor la depozite. Acestea vor fi afectate intr-o prima faza, urmand ca, eventual, intr-un interval mai lung de timp, sa scada si dobanzile la credite.

Potrivit bancherilor, costurile creditelor sunt afectate in mare masura de nivelurile foarte ridicate ale rezervelor minime obligatorii, atat pentru lei, cat si pentru valuta. Previziunile bancherilor incep sa se adevereasca, mai multe banci adoptand masuri care vizeaza scaderea dobanzilor la economiile in lei. "Dobanzile la depozite vor scadea sigur, dar nu imediat. Piata reactioneaza mai lent. Dobanzile la depozite vor scadea cu cel putin 0,75 puncte procentuale in doua – trei luni", declara in Evenimentul Zilei directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau, dupa reducerea dobanzii de referinta cu 0,75 puncte procentuale. Iata ca, la aproape doua saptamani dupa ce oficialul bancii anticipa o astfel de masura, institutia creditoare anunta ca reduce cu 0,25 puncte procentuale dobanzile platite la depozitele la termen in lei. Noile dobanzi sunt de 6,75% pe an, pentru un interval cuprins intre una si sase luni, si de 7% pentru termene de noua si 12 luni.

Reactia celor de la Leumi Bank la masura Bancii Nationale a fost si mai "prompta". Acestia au anuntat la numai cateva zile scaderea dobanzilor la depozite. Reducerea a fost de jumatate de puncte procentual pentru depozitele la termen in lei. Noile dobanzi la Bank Leumi variaza, in functie de termene, de la 6% la 7%.

Acestea este a doua oara in acest an cand bancile anunta reduceri ale dobanzilor la economii, masuri adoptate pe fondul unui nivel foarte redus al inflatiei. Inflatia anualizata pe ianuarie s-a ridicat la 4,01%, dobanzile la depozit fiind in aceste conditii puternic real pozitive, apropiindu-se la inceputul anului de 8%. La jumatatea lui ianuarie, Banca Transilvania a adoptat o alta scadere de dobanzi la creditele in lei, tot cu 0,25 de puncte procentuale. Astfel, in numai o luna, dobanzile la depozitele in lei de la BT s-au redus cu jumatate de procent. La randul lor, cei de la Bank Leumi au mai scazut o data dobanzile la depozitele in lei in acest an, cu 0,5%. Nivelul dobanzilor platite acum de Leumi este cu un punct procentual mai mic decat cel de la sfarsitul anului trecut.

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos