credius.ro

Bancile au crescut rapid inaintea crizei: 100 de noi unitati lunar

26 noiembrie 2008

Bancile din Romania au deschis 841 de noi unitati teritoriale in primele 9 luni ale acestui an, ajungand la 6323, potrivit datelor prezentate de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, in cadrul seminarul EU COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB. Ritmul extinderii teritoriale s-a accelerat fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand numarul de noi unitati deschise in primele trei trimestre era de 774. In aceste conditii, numarul salariatilor din sistem a depasit pragul de 70.000, ajungand la 71.505, in crestere cu aproape 6.000 de persoane fata de inceputul anului.

Incepand insa cu ultimul trimestru din 2008 se asteapta la o temperare drastica a ritmului extinderii teritoriale a bancilor, in contextul actual al crizei. Atat bancherii comerciali, cat si prim-viceguvernatorul in discursul de miercuri, au aratat ca nu exista semnale ca bancile vor lua masuri de concediere de personal sau reduceri semnificative ale retelelor, apreciind insa ca vor exista programe de restructurare si redistribuire a prezentei in zone mai profitabile. Un accent important se va pune pe cresterea performantei evaluarii clientilor si pe o mai buna operativitate, este de parere Georgescu.

Potrivit cifrelor prezentate de reprezentantul BNR, activele bancare au ajuns, la 31 septembrie 2008, la 79,6 miliarde euro, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acestea reprezinta 59% din PIB, fata de 54% in urma cu un an, ceea ce arata ca au avansat mai rapid decat produsul intern brut al Romaniei. Activele sistemului sunt concentrate in proportie de 55% la nivelul primelor 5 banci, ponderea acestora reducandu-se fata de septembrie 2007, cand inregistra un nivel de 58%.

Profitul net al bancilor a ajuns la 3,626 miliarde lei la sfarsitul trimestrului al treilea, in crestere de aproape 100% fata de septembrie 2007. In aceste conditii si indicatorii de profitabilitate au inregistrat un avans rapid, ROE urcand la 19,4%, de la 9,% medie pe sistem in decembrie 2007, iar ROA de la 1% la 1,8%. Aceste evolutii se datoreaza in buna parte vinzarii de catre BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC a participatiilor detinute la Asiban.   

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro