credius.ro

Bancile ar putea trece la vanzarea en-gross de sucursale

8 martie 2007

O banca la fiecare colt de bloc. Aceasta este strategia de dezvoltare a bancilor in Bucuresti. Spatiile comerciale de la parterul blocurilor au devenit in ultimul an impanzite de unitati bancare, in zonele de „vad” comercial din toate cartierele Capitalei existand chiar 6-7 sucursale pe o raza de 100 de metri. Desi nu la acelasi nivel ca in Bucuresti, situatia este asemanatoare si in marile orase ale Romaniei. Anul trecut pe teritoriul Romaniei au „rasarit” aproximativ 1.100 de noi unitati bancare, ajungand la aproape 4.400, cu 33% mai mult decat in 2005.

Extinderea retelelor teritoriale vizeaza in primul rand marile orase si mai putin pe cele cu cateva zeci de mii de locuitori. In ceea ce priveste mediul rural, bancile sunt „aproape inexistente”, dupa cum aprecia cu cateva zile in urma presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea. Astfel ca, la o privire de ansamblu, unii bancheri sunt de parere ca Romania este slab bancarizata. „Daca excludem unitatile CEC - si mare parte chiar le putem exclude pentru ca de fapt nu ofera servicii adevarate de retail - tara este masiv sub-bancarizata”, este de parere Andreas Treichl, CEO Erste Bank, citat de Ziarul Financiar.

Pe de alta parte, alti reprezentanti ai managementului bancilor considera ca s-a cam exagerat cu deschiderea de noi sucursale. In acest sens, anumite comparatii cu statele cu mult mai dezvoltate sunt elocvente. In Statele Unite, fiecarei sucursale ii revin 120 milioane dolari din activele sistemului bancar, in timp ce in Romania raportul active / sucursale este de numai 12 milioane de euro. Adica de aproape 10 ori mai mic.

Daca la ora actuala strategia de dezvoltare a activitatii pe retail este axata pe extinderea retelelor de unitati, pe viitor se asteapta o schimbare. Unii bancheri estimeaza ca se va ajunge la situatia in care o mare parte din unitati sa devina nerentabile, datorita evolutiei pietei si sofisticarii clientelei. Iar atunci numeroase banci care au mizat masiv pe extindere teritoriala vor fi obligate sa renunte la o mare parte din unitati. Un bancher de top ne oferea de curand si o imagine a acestui viitor: banci care vand 'la pachet' cate 40 de sucursale.

Acum insa de actualitate este cresterea rapida a portofoliului de unitati. Anul acesta se asteapta o continuare a procesului pe aceleasi coordonate ca si in 2006, fiind prevazuta deschiderea a  aproximativ 1.000 noi unitati. O astfel de dezvoltare consuma o mare parte din investitii. Anumiti reprezentanti ai sistemului sunt de parere ca acest model de crestere este unul din cei mai importanti factori care genereaza costurile ridicate la care opereaza bancile romanesti, reflectat direct in preturile produselor si serviciilor oferite. Situatia se va schimba atunci cand institutiile creditoare isi vor orienta investitiile catre eliminarea slabiciunilor si riscurilor care vin din interior, catre dezvoltarea sistemelor informatice.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro