Bancile ar putea renunta la unele unitati in noul context al crizei

Bancile ar putea renunta la unele unitati in noul context al crizei

Criza prin care trecem isi va pune amprenta asupra ritmului de dezvoltare a bancilor. In opinia presedintelui OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, strategia de extindere a bancilor se va schimba radical anul viitor, dupa o perioada de boom al al numarului de unitati bancare. „Anul 2009 va fi unul al stabilizarii. In fiecare an s-au

Criza prin care trecem isi va pune amprenta asupra ritmului de dezvoltare a bancilor. In opinia presedintelui OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, strategia de extindere a bancilor se va schimba radical anul viitor, dupa o perioada de boom al al numarului de unitati bancare.

„Anul 2009 va fi unul al stabilizarii. In fiecare an s-au deschis cate 1.000 de sucursale,  ceea ce a creat o presiune imensa pe costuri. Aceasta situatie nu se va mai repeta. In 2009 bancile vor fi foarte atente la costuri si vor lua masuri pentru a reducere o mare parte din acestea”, a mentionat Diosi.

In aceste conditii, apreciaza seful OTP, ar putea aparea redimensionari ale retelelor si chiar inchideri de sucursale, in special in orasele mici. „Intr-o localitate din Austria, de exemplu, vei vedea ca exista numai 2-3 banci. In Romania exista orase mici, de 10.000 de locuitori, care au in centru chiar si 7-8 unitati bancare. Am putea vedea in locul lor magazine cu imbracaminte sau altceva”, a declarat Diosi.

In ceea ce priveste OTP Bank, banca maghiara si-a propus deschiderea a inca 1-2 sucursale in 2009, fara sa aiba in plan inchiderea altor unitati deja existente.

Diosi spune ca anul viitor focusul bancilor va fi pe calitate. Acesta arata ca extinderea agresiva a bancilor a determinat o crestere foarte rapida a numarului de angajati, multi dintre acestia fiind tineri si slab pregatiti. Aceasta situatie se reflecta in calitatea slaba a serviciilor bancare, astfel incat focusul bancilor pe viitor va fi catre pregatirea personalului si imbunatatirea serviciilor.

Pe de alta parte, seful OTP estimeaza pentru 2009 un ritm de crestere de 20-25% pe piata creditelor, in timp ce pe depozite dinamica va fi mai rapida, de 30%. Banca maghiara se va axa anul viitor pe creditele pentru IMM-uri si pe cele garantate cu ipoteca acordate persoanelor fizice. De asemenea, obiectiv important pentru banca vor fi si serviciile de private banking si cele de cash-management oferite clientilor. In schimb, Diosi anticipeaza o situatie nefavorabila pe segmentul corporate la nivelul intregii piete.

Laszlo Diosi a anunta ca banca a trecut pe profit in trimestrul al treilea al acestui an, pentru prima data de la deschiderea subsidiarei OTP in Romania, si estimeaza ca va inregistra profit pe intreg anul 2008. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos