Bancile ar putea prelua cel mult patru ani controlul unei firme debitoare

Bancile ar putea prelua cel mult patru ani controlul unei firme debitoare

Bancile ar putea prelua controlul firmelor debitoare in cadrul operatiunilor de asistenta sau restructurare financiara pentru o perioada de maximum trei ani, care poate fi prelungita de BNR cu cel mult un an, in cazul unor motive intemeiate, se arata intr-un proiect de regu­lament publicat ieri de banca centrala. Potrivit BNR, implicarea in­sti­tutiei de credit

Bancile ar putea prelua controlul firmelor debitoare in cadrul operatiunilor de asistenta sau restructurare financiara pentru o perioada de maximum trei ani, care poate fi prelungita de BNR cu cel mult un an, in cazul unor motive intemeiate, se arata intr-un proiect de regu­lament publicat ieri de banca centrala.

Potrivit BNR, implicarea in­sti­tutiei de credit in operatiuni de asistenta sau re­structurare financiara se va realiza pe baza unui proces prudent de luare a deciziilor si prevede ca valoarea acti­unilor detinute temporar se deduce integral din fon­durile proprii ale bancii, pentru a evita imbunatatirea artificiala a indicatorilor prudentiali.

Totodata, institutiile de credit trebuie sa notifice Directia Supraveghere din cadrul BNR cu privire la intentia de a dobandi niste detineri temporare de ac­tiuni/parti sociale, de catre acestea sau de catre entitati din aria de consolidare prudentiala a lor. BNR are la dispozitie 60 de zile pentru a analiza cererea institutiei de credit.

Ordonanta 99/2006 prevede ca valoarea unei par­ticipatii calificate detinute de o institutie de credit la o firma care nu are legatura cu sectorul financiar nu poate sa depaseasca 15% din fondurile sale proprii si ca valoarea totala a participatiilor calificate ale institutiei de credit nu poate depasi 50% din fondurile sale proprii. Totodata, bancile nu pot dobandi participatii calificate intr-o firma daca in acest fel pot exercita controlul asu­pra entitatii respective.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos