Bancile vor putea sa execute garantiile acordate pentru creditele ipotecare prin programul "Prima casa", cel mai probabil in cazul restantelor mai mari de 90 de zile, a declarat, vineri, directorul directiei de dezvoltare produse si retail din BCR, Sorin Mititelu.
El a precizat ca noul program va fi disponibil pentru toate bancile, clientul putand sa aleaga institutia de credit careia sa i se adreseze, in functie de oferta acesteia.
"Cel mai probabil orice banca va putea oferi credite ipotecare prin programul Prima casa, iar cel care va decide este clientul, in functie de oferta pe care o are fiecare institutie de credit", a mai spus Mititelu.
Oficialul Bancii Comerciale Romane (BCR) a adaugat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va accepta garantiile de 100% de la Fondul de garantare, acestea fiind la randul lor contragarantate de stat.
Mititelu a afirmat ca programul vine "in intampinarea cererii eligibile de locuinte".
"Daca ne uitam la studiile de piata, 3% din populatia urbana activa isi manifesta intentia de a achizitiona o casa. in plus, tinand cont de cat s-a vandut in ultimii ani, oferta si cererea s-au intalnit la un punct foarte jos", a explicat reprezentantul BCR.
El a mai spus ca valoarea medie a unei tranzactii la nivelul intregii tari a fost la aproximativ 50.000 euro, nivel mai ridicat pentru Bucuresti, unde valoarea medie a unei tranzactii depaseste 60.000 euro.
In prezent, pentru creditele ipotecare, BCR practica o rata a dobanzii egala cu EURIBOR plus 6,5 puncte procentuale, iar la costul creditului se adauga un comision upfront de 2,5%. Tot la BCR, comisionul de rambursare anticipata a unui credit scade pe parcursul perioadei de rambursare de la 4% la 1,5%.
Mititelu a mai precizat ca avansul minim practicat de BCR este de aproximativ 25% in prezent, dar variaza in functie de valoarea garantiilor.
Persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului "Prima casa" vor beneficia de TVA redus de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale, potrivit comunicatului remis la finalul intrevederii de joi dintre Guvern si reprezentantii bancilor.
Statul va lucra, in cadrul noului program, cu toate bancile care vor raspunde cerintelor impuse de Guvern: sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata, a declarat premierul Emil Boc.
Bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor. Prin alocarea celor 100 milioane euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro. In plus, premierul a precizat in urma cu cateva zile ca statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 euro.
BCR a lansat, vineri, un program de consiliere a clientilor pentru solutii mai eficiente de administrare a banilor. Astfel, in fiecare unitate BCR va exista un consilier care sa ofere indrumare gratuita celor care au nevoie. Programul de consiliere "Ghidul banilor tai" presupune analiza situatiei financiare curente a clientului, oferirea de solutii pentru gestionarea zilnica a bugetului si dezvoltarea unui plan de recapitalizare.
Indrumarea oferita de consilierii BCR vizeaza, printre altele, alcatuirea unui buget personal, diminuarea cheltuielilor si economisirea de catre client.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro