Bancherii vor sa stimuleze economisirea

Bancherii vor sa stimuleze economisirea

Impulsionarea economisirii este o tema tot mai des abordata de catre bancheri. „Populatia ar trebui incurajata sa economiseasca”, este de parere presedintele BCR, Nicolae Danila. Domnia sa precizeaza ca obiectivul pe acest segment este ca economiile romanilor sa ajunga la o pondere de 18,6% din PIB in 2009, fata de nivelul de 14,6% atins anul

Impulsionarea economisirii este o tema tot mai des abordata de catre bancheri. „Populatia ar trebui incurajata sa economiseasca”, este de parere presedintele BCR, Nicolae Danila. Domnia sa precizeaza ca obiectivul pe acest segment este ca economiile romanilor sa ajunga la o pondere de 18,6% din PIB in 2009, fata de nivelul de 14,6% atins anul trecut. Economisirea insa este departe de nivelul la care a ajuns creditarea. Potrivit presedintelui CEC, Eugen Radulescu, la sfarsitul anului trecut creditul neguvernamental detinea o pondere de 27,3% din PIB, cu mult superioara celei a economiilor.

De la sfarsitul anului trecut, economisirea a revenit in optiunile populatiei, pe fondul unor dobanzii foarte atractive oferite de banci la depozite in lei. Nivelul acestora a depasit semnificativ pe cel al inflatiei, ajungand pana la valori de 8%, in timp ce rata inflatiei pe 2006 a fost sub 5%. Reducerea dobanzii de politica monetara la inceputul anului a dus la o usoara scadere a dobanzilor la economii, insa ele se pastreaza puternic real pozitive.

In aceste conditii, apetitul populatiei pentru economisire s-a accentuat si la inceputul acestui an. In ianuarie, depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 8,1% fata de luna anterioara, pana la 30,4 miliarde lei. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cresterea a fost de 31,1% in termeni reali. Pentru depunerile in valuta ale populatiei, valoarea acestui indicator este chiar mai ridicata. Acestea au crescut in perioada ianuarie 2006 / ianuarie 2005 cu 44,5%.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos