Bancherii vor sa dea credite ipotecare cu taxe notariale incluse

Bancherii vor sa dea credite ipotecare cu taxe notariale incluse

Bancherii sa obtina de la BNR reguli mai putin restrictive pentru creditele ipotecare si pentru cele care au in spate garantii ipotecare. Asociatia Romana a Bancilor a anuntat la inceputul acestei saptamani ca se afla in proces de a finaliza propunerile de modificare a regulementului de creditare a persoanelor fizice, ce vor fi inaintate bancii

Bancherii sa obtina de la BNR reguli mai putin restrictive pentru creditele ipotecare si pentru cele care au in spate garantii ipotecare. Asociatia Romana a Bancilor a anuntat la inceputul acestei saptamani ca se afla in proces de a finaliza propunerile de modificare a regulementului de creditare a persoanelor fizice, ce vor fi inaintate bancii centrale saptamana viitoare. Potrivit site-ului Capital, acestea ar viza stabilirea unor grade da indatorare mai mari pentru creditele cu ipoteca decat pentru celelalte tipuri de finantari, precum si includerea cheltuielilor conexe unui tranzactii imobiliare in valoarea creditului imobiliar.

Astfel, pentru creditele garantate cu ipoteca gradul de indatorare ar trebui sa urce pana la maxim 65%, in timp ce la celelalte tipuri de credit plafonul propus este de 50%. Precum in regulamentul anterior relaxarii creditarii pentru populatie din prima parte a lui 2007, suma ratelor nu ar trebui sa depaseasca 55% din veniturile solicitantului (in vechile norme acest plafon era mai redus). Mai mult, modificarile normelor de creditare ar trebui sa avantajeze clientii deja existenti ai bancilor, bancherii propunand ca cei care au un istoric cu banca sa beneficieze de grade de indatorare mai mari cu 10% decat cei noi. In ultima perioada, tot mai multi bancheri vorbesc despre 2009 ca despre o perioada in care focusul va fi pe imbunatatirea serviciilor pentru clientela deja existenta si mai putin pe atragerea de noi clienti, dupa mai multi ani in care principalul „sport” in piata bancara a fost goana dupa cota de piata.

De asemenea, bancherii considera ca valoarea imprumuturilor pentru locuinta ar trebui sa cuprinda si cheltuieli precum taxe notariale, de evaluare sau cheltuieli cu asigurarile. Pana acum, acestea erau suportate de client, adaugandu-se astfel sumei necesare ca avans pentru un credit ipotecar. Aceste cheltuieli conexe nu ar trebui insa sa depaseasca 20.000 de lei si, mai mult, nici sa nu afecteze capacitatea de indatorare a clientului. Astfel, pentru calcularea creditului maxim ar trebui luata in considerare doar rata creditului ipotecar. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos