credius.ro

Bancherii vor rezervele minime la un nivel mai rezonabil

31 octombrie 2007

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea afirma ca principala preocupare a bancilor comericale in momentul de fata este ponderea rezervei minime obligatorii. Prezent la Money Channel, Ghetea a tinut sa sublinieze ca in viziune sa rezervele minime obligatorii sunt exagerate si ca discrepanta dintre rezervele in lei - 20% si cele in valuta - 40%, ar trebui sa fie egalizata treptat ca apoi sa ajunga la cifre mai "rezonabile". Ghetea sustine insa ca doar BNR cunoaste tintele si stie ce este bine pentru bancheri si populatie, dand exemplul crizei imobiliare americane.

In urma cu doua saptamani, problema rezervelor minime obligatorii a fost ridicata de guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care a reafirmat obligatia bancii centrale de a reduce nivelul RMO in perioada urmatoare. Guvernatorul sublinia faptul ca acest instrument devine tot mai ineficient in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, intrucat bancile europene pot face afaceri direct in tara noastra.

Specialistii pietei bancare nu cred insa ca Banca Nationala va lua anul acesta masuri in vederea reducerii nivelului RMO, avand in vedere contextul economic actual. Pana la sfarsitul anului Consiliul de Administratie al BNR mai are programata o singura sedinta, care se desfasoara astazi, si in care analistii se asteapta la o crestere sau mentinere a dobanzii de referinta. Presedintele ARB considera ca eventuala modificare de dobanda nu produce temeri pentru comunitatea bancara. Ghetea  aminteste insa ca efectele unei eventuale decizii se vor simti in timp si va afecta in mod sigur piata bancara. "Dupa cum se stie, daca BNR da startul cresterii dobanzii, bancile vor face la fel", declara Ghetea.

In ciuda competitiei foarte acerbe, o parte din jucatorii din piata au operat deja in aceasta toamna cresteri ale dobanzilor la credite, in principal la cele in euro, datorita crizei financiara de pe pietele dezvoltate si scumpirii finantarilor. O crestere a dobanzii de referinta din partea BNR ar pune astfel o presiune si mai mare pe bancile comerciale pentru scumpirea creditelor.

In ceea ce priveste sedinta de politica monetara de astazi, Radu Ghetea evita sa se pronunte asupra masurilor pe care le-ar putea adopta BNR. Parerile analistilor sunt impartite pe acest subiect, scenariile fiind pastrarea nivelului dobanzii de referinta la 7% sau majorarea acesteia cu 0,25-0,5 puncte procentuale. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro