Bancherii vor o dobanda de 5,5%. Afla de cand ar putea fi posibil.

Bancherii vor o dobanda de 5,5%. Afla de cand ar putea fi posibil.

Consiliul de Administratie al BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, pentru a cincea sedinta consecutiva, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%. In acest an se intreved scumpiri ce vor alimenta inflatia, fapt pentru care

Consiliul de Administratie al BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, pentru a cincea sedinta consecutiva, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%. In acest an se intreved scumpiri ce vor alimenta inflatia, fapt pentru care BNR arata prudenta prin aceasta masura. Este de anticipat ca prudenta BNR sa se manifeste pana pe la mijlocul anului.

"Este posibil ca BNR sa urmeze o tendinta a bancilor centrale europene de micsorare a dobanzii, dar nu in primele sase luni", considera profesorul de economie Mircea Cosea. Domnia sa crede ca preturile marite ale produselor ne arata ca ne indreptam catre o criza alimentara.

Economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, considera ca este o decizie asteptata. "Economia are nevoie de dobanzi mici dar deocamdata nu este spatiu de manevra", afirma Pal. "BNR ia in considerare nivelul scazut al creditarii, iar acest pas de scadere al dobanzii ar afecta inflatia" este de parere oficialul bancii. Exista riscul ca preturile produselor alimentare sa creasca in continuare, deci e o piata instabila inca, mai precizeaza Rozalia Pal. Domnia sa preconizeaza ca piata isi va mai reveni dupa luna iunie, cand inflatia va scadea, iar dobanda de 6,25%, inregistrata in prezent, poate incepe sa scada si sa ajunga chiar la 5,5% pana la finalul anului.

Nicolae Chidesciuc, economist sef la ING, considera ca decizia BNR nu este o surpriza, "daca ne uitam la declaratiile analistilor de azi". "BNR-ului ii este frica de perspectivele inflatiei. In acest moment stim ca tinta de inflatie o sa fie din nou ratata. Daca BNR ar avea deplina incredere in prognoza de inflatie, ar reduce dobanda", sustine Chidesciuc. Ne intrebam, ca si economistul ING, cand BNR va deveni mai agresiva, vezi deciziile FED, si va scadea dobanda pentru a "avantaja"creditarea si nu inflatia!

La randul sau, Florentina Manea, economist la RBS Romania, crede ca decizia Bancii Centrale a fost in linie cu asteptarile sale dar si ale altor analisti si se preconizeaza ca BNR mentine masurile actuale pe tot parcursul primului trimestru. Interesant este faptul ca si Florentina Manea se asteapta ca din lunile de vara sa apara si decizii de scadere a dobanzii de politica monetara, fiind posibil ca aceasta sa ajunga la finalul anului la 5,5%.

 

Economistul sef al BCR, Lucian Anghel considera ca "o crestere economica sub potential ar trebui sustinuta si prin relaxarea politicii monetare, inclusiv o reducere a dobanzii, singura care poate fi anticiclica in 2011. Credem ca la finele anului viitor dobanda de politica monetara va fi de 5,75%, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul actual, deci o reducere de mica amplitudine".

 

Ana Roman

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos