credius.ro

Bancherii solicita BNR relaxarea conditiilor pentru imprumuturile ipotecare

29 septembrie 2006

Marea miza a bancilor romanesti, creditul ipotecar, nu a evoluat nici in 2006 conform previziunilor bancherilor. Acestia apreciau la sfarsitul anului trecut ca va inregistra anul acesta cea mai importanta crestere, insa evolutia creditului ipotecar de la inceputul lui 2006 si pana acum a fost net inferioara creditelor de consum. Prezent la seminarul cu tema “Finantarile – intre facilitati si constrangeri”, presedintele CEC, Eugen Radulescu a solicitat oficialilor Bancii Nationale ... o relaxare a restrictiilor impuse creditului ipotecar pentru a contrabalansa situatia. Oficialul CEC recunoaste insa ca masurile BNR in privinta creditarii nu sunt excesive, dar subliniaza ca, pentru a ajunge la o situatie asemanatoare cu tarile din Uniunea Europeana in privinta creditelor imobiliare, este nevoie de putina “generozitate” din partea BNR. In Romania, imprumuturile ipotecare reprezinta circa 10% din totalul creditelor, in timp ce in tarile din UE ponderea acestora este de peste 50 de procente.

BNR si Ministerul de Finante trebuie sa se coordoneze

Atat Eugen Radulescu, cat si Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte, au subliniat necesitatea corelarii politicilor promovate de Banca Nationala si Ministerul Finantelor, in vederea stimularii constructiei de locuinte si a creditarii imobiliare. Astfel, au aratat cei doi bancheri, pe de o parte statul sustine aceste activitati prin acordarea de subventii pentru constructia de locuinte si de prime pentru cei care aleg sistemul de economisire-creditare, in timp ce BNR franeaza cresterea creditului imobiliar/ipotecar prin restrictionarea acestora. In iunie anul acesta, guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta ce prevede acordarea unei subventii de 20% tinerilor care contracteaza credite ipotecare pentru construirea de locuinte, in timp ce clientii bancilor de economisire-creditare (Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte) primesc o prima anuala de la stat de 15% din suma economisita, insa nu mai mare de 150 de euro.

Restrictiile BNR genereaza discriminari in sistemul bancar

De asemenea, Petre Tulin atrage atentia asupra faptului ca bancile din Romania vor fi discriminate odata cu aderarea Romaniei la UE. Dupa momentul 1 ianuarie 2007, institutiile creditoare de la noi vor avea un dezavantaj net fata de cele din Uniune, datorita restrictiilor impuse de Banca Nationale creditarii in valuta – in principal limitarea volumului imprumuturilor in valuta acordate de banci la 300% din capitalul propriu. “Trebuie reanalizate aceste restrictii in contextul aderarii la Uniunea Europeana”, a subliniat presedintele HVB Banca pentru Locuinte. Mai mult, aceste restrictii genereaza unele discriminari si in contextul actual al pietei. Astfel, arata reprezentantul  HVB Banca pentru Locuinte, unele banci cu actionariat strain au gasit modalitatea de a ocoli aceste restrictii prin exportul de credite catre banca-mama, lucru pe care bancile romanesti nu pot sa il faca.

Mai mult, sustine presedintele CEC, masurile de politica monetara ale Bancii Nationale incep sa se resimta din ce in ce mai greu la nivelul profitabilitatii bancilor. Daca pana anul trecut rezervele minime obligatorii (RMO) impuse de BNR nu afectau prea mult costurile bancilor, intrucat marjele de dobanzi erau mari, de 10-20%, situatia este complet diferita acum. “Marjele de dobanzi au ajuns la 5%, astfel incat RMO atarna mai greu asupra bancilor”, precizeaza Eugen Radulescu. In prezent, BNR impune pentru lei rezervele minime obligatorii de 20% din sursele atrase si de 40% pentru valuta.

BNR promite relaxare graduala

“BNR are in vedere relaxarea restrictiilor impuse bancilor”, a precizat in replica prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Acest lucru se va realiza “gradual”, a explicat Georgescu bancherilor prezenti la seminarul organizat de revista “Finante si Afaceri”, pe masura ce economia va dovedi ca poate absorbi fondurile suplimentare generate de activitatea de creditare fara sa genereze inflatie.

"Canibalismul" creditelor de nevoi cu ipoteca influenteaza ipotecarul

Un alt factor care influenteaza evolutia creditului ipotecar este imprumutul de nevoi personale garantate cu ipoteca care, a explicat presedintele CEC, este in mare masura utilizat de romani pentru cumparare de locuinte si amenajarea si renovarea acestora. Astfel, avem de a face cu o “canibalizare” la nivelul produselor bancare, cele doua credite concurand de multe ori pe acelasi segment de clientela. Anul acesta, bancile si-au imbunatatit foarte mult oferta de credite de nevoi cu ipoteca, acestea ajung comparabile cu imprumuturile ipotecare atat ca perioada, cat si ca limita de suma. Multe banci acorda acest tip de imprumut pe o perioda de 25 si chiar 30 de ani, in limita a 150.000 -200.000 de euro sau chiar nelimitat in unele cazuri.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro