Bancherii se tem ca BNR nu va mai reduce rezervele minime

Bancherii se tem ca BNR nu va mai reduce rezervele minime

Bancile se asteapta sa nu mai fie noi reduceri ale ratelor rezervelor minime obligatorii, daca banii care intra in piata in urma excluderii din baza de calcul a pasivelor cu valoare reziduala de peste 2 ani nu vor ramane in tara, a spus, miercuri, presedintele Raiffeisen Bank Romania. "Am discutat si acest aspect la intalnirea

Bancile se asteapta sa nu mai fie noi reduceri ale ratelor rezervelor minime obligatorii, daca banii care intra in piata in urma excluderii din baza de calcul a pasivelor cu valoare reziduala de peste 2 ani nu vor ramane in tara, a spus, miercuri, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

"Am discutat si acest aspect la intalnirea de la Bruxelles si este interesant ce se va intampla cu acei bani. Daca pleaca din tara, cred ca nu ne mai putem astepta la o alta reducere", a spus presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, precizand ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) testeaza piata prin aceasta masura.

El a mai spus ca Raiffeisen Bank Romania nu a inceput un proces de trecere a pasivelor de pe termen scurt pe termen lung, ulterior deciziei bancii centrale.

"Avem o nevoie de refinantare foarte mica si am si externalizat mult", a explicat presedintele Raiffeisen Bank.

El a mentionat ca Raiffeisen Bank Romania a continuat sa externalizeze credite si in primul trimestru din acest an, fara a da insa cifre privind creditele trimise catre banca-mama, si a adaugat ca procesul de externalizare ramane atractiv in continuare.

"Este insa preferabil ca activele sa fie pe bilant propriu, care este o procedura mult mai transparenta", a mai spus van Groningen.

Consiliul de administratie al BNR a decis, in 31 martie, sa reduca la zero – de la nivelul anterior de 40% – rata rezervelor minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani incepand cu perioada de constituire 24 mai-23 iunie.

Astfel, bancile trebuie sa plaseze la banca centrala 18% din valoarea pasivelor in lei si 40% din valoarea celor in valuta, masura aplicandu-se pasivelor cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani, in vreme ce pasivelor in lei si valuta cu scadente reziduale de peste 2 ani li se aplica un nivel 0%.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos