Bancherii se asteapta la cresterea agresiva a creditelor neperformante pentru firme

Bancherii se asteapta la cresterea agresiva a creditelor neperformante pentru firme

Provizioanele de risc constituite de banci vor continua sa creasca in lunile urmatoare, in conditiile in care nivelul creditelor neperformante s-ar putea stabiliza pe segmentul creditelor pentru populatie, dar se va inrautati pentru firme, considera presedintele OTP Bank, Laszlo Diosi. "Provizioanele vor continua sa creasca, insa nu ne asteptam la pierderi suplimentare. Ceea ce este

Provizioanele de risc constituite de banci vor continua sa creasca in lunile urmatoare, in conditiile in care nivelul creditelor neperformante s-ar putea stabiliza pe segmentul creditelor pentru populatie, dar se va inrautati pentru firme, considera presedintele OTP Bank, Laszlo Diosi. "Provizioanele vor continua sa creasca, insa nu ne asteptam la pierderi suplimentare. Ceea ce este mai rau acum urmeaza, insa evolutia provizioanelor va merge mana in mana cu redresarea economiei. Pentru creditele neperformante, pe segmentul persoanelor fizice, vedem o stabilizare in urma restructurarilor, insa pentru persoanele juridice este mai rau. Trebuie sa facem insa diferentierea intre companiile mari, care au resurse, si firmele mici, care nu dispun de rezerve si pentru care a doua jumatate a anului va fi probabil cea mai grea", a spus Diosi.

El considera ca exista companii care au supravietuit in contextul economic dificil si care, ramase fara competitie pe piata, prezinta un potential ridicat. Pe de alta parte, in cazul IMM-urilor, Diosi apreciaza ca este nevoie de sustinerea din partea autoritatilor. OTP Bank Romania a restructurat pana in prezent circa 2.000 de imprumuturi, insa Diosi a precizat ca, in cazul a aproximativ 15% dintre acestea, clientii au continuat sa aiba probleme cu rambursarea creditelor. Banca a constituit provizioane pentru pierderile posibile din credite in primul semestru din 2009 de 1,985 miliarde forinti (6,8 milioane euro), in crestere cu 54% fata de cele din primele sase luni din 2008.

Creditele neperformante, cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile, au ajuns sa reprezinte 1,9% din totalul creditelor acordate pana la jumatatea acestui an, comparativ cu o pondere de 0,6%, la 30 iunie 2008. In acelasi timp, provizioanele au ajuns sa acopere 95,1% din totalul creditelor neperformante, procent in scadere drastica fata de finalul lui iunie 2008, cand acopereau in proportie de 208,7% imprumuturile cu intarzieri mai mari de 90 de zile.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos