credius.ro

Bancherii recunosc blocajul pietei creditelor

16 octombrie 2008

Bancherii recunosc ca piata creditelor din Romania trece printr-o perioada dificila. Motivele care stau la baza acestei situatii sunt: criza finaciara care se resimte din ce in ce mai mult pe plan local, noile norme de creditare si nehotararea clientilor. Presedintele Asociatie Romane a Bancilor (ARB) si CEC, Radu Gratian Ghetea, sustine ca pe piata creditelor exista in prezent un blocaj de ordin tehnic, determinat de “un anumit grad de nehotarare a clientilor”, in asteptarea noilor norme de creditare ale BNR.
 
“Vedem un anumit grad de nehotarare care exista acum si la nivel de clienti. Pe de alta parte, normele de creditare ale populatiei sunt in curs de avizare la BNR si nu exista din partera bancilor o graba in aplicarea modificarilor. Cred ca, pe partea de creditare, asistam in aceasta perioada la o incetinire de ordin tehnic. Cu toate acestea bancile sunt dispuse in general sa dea imprumuturi”, a  declarat Ghetea. Potrivit sefului ARB situatia se va stabiliza in conditiile in care euforia consumului va reveni inaintea sarbatorilor de iarna. Insa, in prezent, nu exista o masa critica de informatii pe baza careia sa se poata trasa o tendinta clara a creditului in Romania. Totodata, domnia sa considera ca pe piata imobiliara, problema locuintelor este departe de a fi rezolvata.

La randul sau, vicepresedintele ARB si presedinte al Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, considera ca in multe cazuri, refuzul bancilor in a acorda credite este justificat si de lipsa anumitor documente din dosarele depuse de clienti. “In cazul unora dintre clienti, ar putea lipsi anumite documente solicitate. Clientii sustin ca au dosarele complete, dar in multe cazuri nu este asa”, a mentionat Oprescu.

Referindu-se la strategiile bancilor pentru urmatoarea perioada, Oprescu a spus ca acestea sunt reanalizate in prezent si nu exclude o incetinire a ritmului de dezvoltare. “Fiecare banca este in perioada in care analizeaza bugetul. E foarte normal sa luam informatiile despre ce se intampla in prezent in piata si sa le introducem in planurile de afaceri. Impactul crizei internationale depinde de planurile fiecaruia. Incetinirea ritmului de dezvoltare a bancilor este posibila ca efect, dar unii pot vedea inclusiv oportunitati", arata Oprescu.

Reprezentantii ARB sustin opinia formulata si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a spus ca viteza de crestere a creditului va incetini la 25-30% anul viitor, dar spun ca ramane de vazut cu cat va incetini creditarea. In ultimele doua luni din vara, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat puternic, cu 13%, de la 63,4% in iunie pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august, pe fondul discutiilor despre noul regulament de creditare al bancii centrale, publicat la sfarsitul lui august.

In ceea ce priveste proiectul de lege privind credidatea initiat de Protectia Consumatorului, Ghetea sustine ca este de acord cu principalele prevederi incluse in acest proiect, insa nu este multumit de unele formulari finale din proiect. “Propunerile de principii ale ANPC au plecat de la noi. Nu suntem foarte multumiti cu modul de formalizare pana cand legea va fi adoptata. Sugestia unui senator sau a unui deputat poate schimba multe. Sper ca legea sa iasa in forma care trebuie”, a mentionat Ghetea. El a adaugat ca “trebuie sa acceptam ca, mai devreme sau mai tarziu, recomadarile UE privind clauzele contractuale vor fi implementate si la noi. Au aparut declaratii care spun ca intre ANPC ai ARB ar exista un razboi, insa tin sa precizez ca nu exista un astfel de razboi”. Domnia sa a precizat ca ARB a trimis deja bancilor un material cu prevederile proiectului ANPC.

ARB propune BNR crearea unui sistem de garantare a plasamentelor pe piata interbancara

In conditiile actuale a pietei de capital, ARB propune Bancii Nationale a Romaniei crearea unui sistem de garantare a plasamentelor pe piata interbancara, care sa functioneze in anumite perioade. “Aceste zile sunt tensionate. Fiecare este prudent cu banii plasati si pot aparea asa-numite blocaje. Deja au avut loc unele discutii, iar ARB a propus BNR crearea unui astfel de sistem, care sa functioneze nu continuu, ci numai in anumite momente. Nu pot sa spun inca daca va fi un sistem de monitorizare sau garantare. Se va lucra in aceste zile ”, a declarat Ghetea.

Declaratia sefului ARB vine in contextul in care joi, in piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au crescut puternic, la 15-25% pe an, nivel mult peste cel al dobanzii de politica monetara, de 10,25%. Potrivit domniei sale ar fi binevenit sa existe astfel de garantii pentru plasamentele interbancare, avand in vedere ca acestea se bazeaza pe incredere. “Indiferent daca este criza financiara sau nu, exista departamente care functioneaza si propun reducerea sau majorarea limitelor plasamentelor”, a conchis Ghetea.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro