credius.ro

Bancherii insista pentru reducerea rezervelor minime obligatorii

26 ianuarie 2007

Inceputul de an a adus pentru bancheri o anumita relaxare a restrictiilor impuse de BNR creditarii. Astfel, de la 1 ianuarie 2007 Banca Nationala a eliminat restrictiile privind volumul finantarilor in devize straine acordate de o banca, decizie adoptata in noiembrie 2006, si a propus eliminarea avansului obligatoriu de 25% pentru creditele pentru locuinta, norma care va intra in vigoare in primavara. De altfel, spre finele anului trecut, BNR a transmis unele semnale ca anul acesta este posibila renuntarea la unele masuri de limitare a creditarii, in contextul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, fara insa a pierde din vedere obiectivele macroeconomice stabilite.

In paralel cu aceasta disponibilitate catre renuntarea la restrictii a Bancii Nationale, discursurile oficialilor bancilor comerciale din Romania au inceput sa sublinieze tot mai des nevoia reducerii ratei rezervelor minime obligatorii (RMO). In special cele pentru valuta, stabilite de BNR la 40% din resursele atrase in devize straine, care reprezinta un important dezavantaj competitiv pentru bancile din Romania in noul mediu concurential al Uniunii Europene. Pentru lei, aceste rezerve se ridica la 20% din resursele atrase de banci in aceasta moneda.

Bancherii spun ca rezervele minime obligatorii determina o crestere a costurilor finantarilor in valuta, acest lucru afectand in special segmentul creditarii companiilor, care pot accesa un imprumut direct de la bancile din strainatate. Potrivit presedintelui Bancpost, Mihai Bogza, RMO pentru valuta scumpeste creditele acordate de bancile din Romania in devize straine cu cel putin 1,5%, amintind ca deja o serie de firme au inceput sa atraga finantari direct de afara.

"Dobanzile mici pe care le ofera Banca Centrala pentru acesti bani urca pretul creditului in Romania cu aproximativ 1 punct procentual", declara si presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, spre finalul anului trecut, sustinand necesitatea micsorarii rezervelor minime obligatorii. Altfel, spunea domnia sa, sistemul bancar romanesc risca sa devina necompetitiv dupa 2007.

La nivelul comunitatii bancare exista o intensa dorinta de promovare a punctelor de vedere referitoare la relaxarea conditiilor privind creditarea. "Lucru practic care a inceput sa se vada", spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, aprecind ca ultimele masuri ale BNR privind piata creditarii dau incredere bancherilor ca se doreste din partea Bancii Nationale o relaxare in domeniu.

Iar una dintre cele mai importante aspecte vizate de ARB este reducerea rezervelor minime obligatorii. "Rezervele minime obligatorii sunt un element de cost foarte mare pentru banci si o reducere a acestora la un nivel care sa se apropie de cele practicate in UE ni se pare ca trebuie sa se intample intr-un orizont de timp foarte apropiat", este de parere Radu Ghetea.

Cat de importanta este pentru banci reducerea RMO arata tot presedintele ARB, definind "orizontul de timp foarte apropiat" in care bancherii se asteapta ca BNR sa adopte aceasta masura: "Noi vrem asta de ieri".

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro