credius.ro

Bancherii dau asigurari pietei si clientilor: Avem bani

8 octombrie 2008

In aceasta perioada, in care guvernele celor mai dezvoltate state injecteaza sume pe care imaginatia nu le poate cuprinde pentru a-si salva sistemele bancare, tema lichiditatilor este una extrem de sensibila. Acest punct nevralgic a fost atins de care ministrul Econoniei, Varujan Vosganian, care explicat  deprecierea rapida a leului din ultimele zile prin faptul ca bancile-mama isi retrag o parte din lichiditati din  subsidiarele din Romania, pentru a elimina neincrederea depunatorilor din tarile de origine. Aceste declaratii au pus pe jar banca centrala si bancile din Romania, care, prin vocea celor mai importanti jucatori, au dat imediat asigurari ca au bani destui si ca actionarii ii sustin in continuare.

BCR, liderul sistemului bancar autohton, spune ca banca-mama, Erste Bank, nu a retras si nu va retrage lichiditati din Romania. Grupul austriac are un capital de 11 miliarde euro si isi acopera deja nevoile de finantare pe 2008, de 5 miliarde de euro, inca din septembrie, precizeaza BCR.

"Referitor la unele declaratii foarte recente privind lichiditatea in euro pe piata valutara din Romania, precizam ca Erste Group Bank, banca noastra mama, nu a retras, nu retrage si nu are intentia sa retraga lichiditati de la BCR", declara reprezentantii BCR.

La randul lor, cei de la Raiffeisen spun ca actionarul majoritar, Raiffeisen International, nu a retras nici un euro din banii depunatorilor din Romania. "Banii depusi la Raiffeisen Bank Romania, fie ca sunt in euro sau in lei, sunt plasati in credite acordate persoanelor sau companiilor din Romania. Grupul Raiffeisen nu a retras nici un euro din banii depunatorilor din Romania, ci dimpotriva, furnizeaza euro pentru acordarea de credite in economia romaneasca", a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, citat de NewsIn.

Si cei de la Volksbank subliniaza faptul ca are in continuare intreaga sustinere a bancii-mama, care ii furnizeaza finantare in aceeasi masura ca pana acum, desi costul acesteia a crescut. De asemenea, banca detine la BNR rezerve minime obligatorii de 1,6 miliarde euro.

"Pana acum, am primit aproape 4 miliarde euro, imprumuturi de la actionarul majoritar. Noi acordam multe credite in valuta, astfel ca de pe piata locala nu ne putem finanta decat o mica parte, a imprumuturilor in lei. Desi mai scumpa, fnantarea de la banca-mama ne acorda mai multa flexibilitate, pentru ca este pe termen lung, fata de depozitele atrase de la clienti, care sunt pe termen scurt", a explicat presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner, citat de NewsIn.

Acesta spune ca sistemul bancar romanesc nu este lovit direct de criza financiara, fiind afectat numai la nivelul costului de finantare, care a crescut.

Acelasi mesaj il trasmite si seful de la Banca Transilvania, Robert Rekkers, care spune ca sistemul bancar romanesc nu va fi “foarte afectat” de aceasta criza. “Ca argument, soliditatea sistemului bancar poate fi simplu reflectata daca ne gandim numai la totalul rezervelor minime obligatorii pe care institutiile bancare le detin la BNR. In ceea ce priveste Banca Transilvania, avem un nivel al rezervelor de 850 milioane de euro”, declara Rekkers in urma cu cateva zile, odata cu anuntarea rezultatelor bancii la 9 luni.

Din partea BNR, seful Directiei de Supraveghere, Nicolae Cinteza, a dat asigurari ca depozitele romanilor nu sunt in nici un pericol. „Va asigur cu toata responsabilitatea ca absolut nicio banca din sistem nu prezinta probleme de lichiditate si ca toate bancile din Romania se incadreaza in limitele stabilite de Banca Nationala a Romaniei”, a declarat Cinteza, citat de NewsIn.

Acesta a recunoscut ca exista o tendinta de retragere a banilor din banci de catre clienti, insa nu este vorba despre o crestere semnificativa. "Au aparut zvonuri cu privire la problemele pe care le intampina sau pe care urmeaza sa le intampine bancile si va asigur ca nu exista niciun motiv de ingrijorare. Absolut toate bancile dispun de bani, sub forma rezervelor minime obligatorii pe care le au la BNR", spune Cinteza.

Bogdan Popescu
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro