credius.ro

Bancherii cauta modalitati de restructurare a creditelor pentru companii

10 septembrie 2009

Consiliul de administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si reprezentantii unor asociatii patronale din Romania s-au intalnit recent sa analizeze propunerile privind amanarea la plata cu 12 luni a ratelor de capital aferente creditelor "in suferinta", acordate IMM-urilor, a anuntat joi ARB. In urma discutiilor a rezultat ca sistemul bancar dispune de cai si metode de refinantare, rescadentare, reesalonare si amanare la plata a creditelor acordate acestora, dar ca acestea sunt insuficient de bine cunoscute. Drept urmare, comunitatea bancara va pune la dispozitia mediului de afaceri, in perioada imediat urmatoare, un set de scheme, metode si tehnici de restructurare a creditelor acordate IMM-urilor si va avea intalniri periodice cu reprezentantii patronatelor in acest sens.

Masurile de sprijin sunt aplicabile in functie de politica de risc a fiecarei banci, in conformitate cu prevederile normelor interne si procedurilor proprii de creditare, de politica de grup in materie si de situatia lichiditatii fiecarei institutii de credit in parte, precum si de situatia curenta a fiecarui agent economic care il califica pentru o astfel de facilitate. La intalnirea de lucru au participat membri ai consiliului de administratie al ARB si reprezentantii Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (membru ACPR), Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, UNIMPRESA Romania, Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (membru ACPR), Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (membru ACPR), Uniunii Generale a Industriasilor din Romania –UGIR 1903 si ai Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS).

IMM-urile ar putea beneficia de marirea perioadei de returnare a finantarilor

Circa 250.000 de IMM-uri ar putea beneficia de extinderea perioadei de returnare a finantarilor pe termen scurt cu pana la 270 de zile de la semnarea contractului, ca masura de depasire a crizei economice din Romania, a declarat joi presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. Potrivit presedintelui Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) acesta este una dintre cele patru masuri anticriza propuse de UNIMPRESA Romania, ARACO,AOAR ,FEPAIUS si CNIPMMR Guvernului Romaniai si Asicatiei Romane a Bancilor (ARB).

De asemenea, cele cinci organizatii mai solicita suspendarea pentru o perioada de 6- 12 luni a platii ratelor aferente leasingurilor in curs de desfasurare. "80% din investitiile realizate de firme au la baza leasingul, iar in prezent cele afectate de criza sunt in imposibilitatea achitarii ratelor. Prin aceasta masura se acorda timp pentru gasirea de solutii si pentru continuarea investitiilor" a explicat Nicolescu. Domnia sa a adaugat ca s-a mai solicitat suspendarea pentru o perioada de 12 luni a platii ratelor la creditele pe termen mediu si lung pentru firmele care erau performante inainte de declansarea crizei, in 2008.

De aceasta masura ar putea beneficia circa 50-60.000 de IMM-uri.O a patra solutie pentru depasirea crizei adusa in discutie de cele cinci organizatii este furnizarea de contributii pentru capitalizarea IMM-urilor, prevazand o finantare corespunzatoare sau alte forme de interventie pentru cei care realizeaza procese de intarire patrimoniala. Aceste masuri sunt inspirate dupa modelul italian si pana in prezent trei banci prezente in Romania au acceptat sa le aplice. Acestea sunt Unicredit tiriac Bank, Banca Italo Romena si Intesa Sanpaolo Bank. Totodata si-au manifestat interesul pentru aplicarea acestor masuri in relatiile cu IMM-urile CEC Bank si Banca Transilvania.

Presedintele UNIMPRESA Romania Stefano Albarosa a declarat ca protejarea IMM -urilor in perioada de criza este un suport real dat economiei romanesti. "IMM-urile sunt importante pentru iesirea din criza pentru ca fiind mici sunt si flexibile si se pota adapta schimbarilor, in timp ce la marile companii procesul de reorganizare este complicat" a declarat Albarosa. De asemenea, presedintele ARACO Laurentiu Plosceanu a declarat ca aceste masuri trebuie aplicate cat mai repede posibil deoarece fiecare saptamana in plus afecteaza puternic companiile aflate in dificultate financiara.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro