credius.ro

Bancherii au pareri diferite despre potentialul economisirii in Romania

2 martie 2006

Economisirea este un subiect tabu, majoritatea bancheri de pe meleagurile mioritice o dau cotita atunci cand sunt "provocati" sa faca comentarii pe aceasta tema. Parerile acestora despre piata depozitelor sunt diferite. Unii cred in potentialul de crestere al economisirii in acest an... altii nu intrezaresc o majorare a depozitelor constituite de romani, considerand ca aceste instrumente bancare sunt inca neatractive ... -

Vor economisi sau nu romanii in 2006?

BCR, prin vocea vicepresedintelui Dan Bunea, anticipeaza pentru acest an o crestere reala a nivelului depozitelor bancare constituite de populatie cu aproximativ 25 -30%, in termeni reali, peste dinamica din 2005. Oficialul BCR considera ca aceeasi evolutie se va regasi si la nivelul plasamentele firmelor. "Potrivit sondajelor, aproximativ 70% dintre respondenti au indicat ca doresc sa economiseasca intre 500.000 lei si 1 milion lei vechi pe luna", a afirmat Bunea.

La polul opus se situeaza Banca Transilvania, care este mai sceptica in privinta unui trend ascendent al depozitelor bancare. Ionut Patrahau, directorul general adjunct al bancii, spune ca romanii sunt inca atrasi de consum, iar atata timp cat dobanzile vor fi real negative - adica mai mici decat rata inflatiei - economisirea isi pierde atractivitatea. "Nu vad si nu cred intr-o perspectiva de crestere a economisirii", este de parere Patrahau.

Cele doua banci comerciale au operat, de altfel, cresteri ale dobanzilor la depozite, ceea ce poate constitui primul pas in revenirea ratelor dobanzii in sistemul bancar la niveluri real pozitive.

Economisirea nu pare sa fi intrat in obiceiul romanilor, care prefera sa-si cheltuie banii sau sa-i tina acasa decat sa-i duca la banca. Fie vorba intre noi, nici nu prea are motive intemeiate sa-si constituie un depozit. Toti s-ar repezi sa blameze in primul rand nivelul scazut al dobanzilor (nu degeaba!), insa o alta cutuma a depozitelor o constituie si comisioanele de retragere care fac praf si bruma de castig pe care ar fi trebuit s-o ridici de la banca (... dar la acest subiect ne vom referi foarte curand intr-un amplu material).

Si totusi, anul trecut, depozitele in lei ale populatiei au inregistrat o crestere de 14,9%, in termeni reali, fata de 31 decembrie 2004, iar depunerile in valuta exprimate in euro au consemnat o majorare cu 26,7%.

Redactia BankingNews
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro