Bancherii anunta hegemonia afacerilor mici

Bancherii anunta hegemonia afacerilor mici

De vreo 3-4 ani, pe piata bancara jucatorii s-au angajat intr-o adevarata cursa pe segmentul de retail. In perioada urmatoare insa, interesul bancilor pentru acest segment se va reduce, tinta urmand sa se mute catre intreprinderile mici si mijlocii. “Pe piata financiar bancara romaneasca retailul este in mare voga, cu toarte acestea situatia se va

De vreo 3-4 ani, pe piata bancara jucatorii s-au angajat intr-o adevarata cursa pe segmentul de retail. In perioada urmatoare insa, interesul bancilor pentru acest segment se va reduce, tinta urmand sa se mute catre intreprinderile mici si mijlocii. “Pe piata financiar bancara romaneasca retailul este in mare voga, cu toarte acestea situatia se va schimba in scurt timp, cand se va contura cererea cu oferta si retailul va deveni saturat. BNR ar trebui sa mai puna frane pe acest segment pentru a nu derapa in  fenomene periculoase. Dupa  ce piata de retail va fi saturata, va urma momentul IMM-urilor, iar bancile vor fi nevoite sa se orienteze spre aceasta nisa”, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC, Radu Gratian Ghetea, in cadrul conferintei "Comunicare-Bani-Dezvoltare".

Potrivit reprezentantului bancherilor, interesul pentru nisa IMM-urilor a inceput sa se contureze dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Pe de alta parte insa, apreciaza Ghetea, contextul concurential generat de aderarea tarii noastre va face o selectie drastica in randul acestor intreprinderi. “Din cele 700.000 de IMM-uri din Romania vor ramane valide pe piata doar jumatate, restul vor trebui sa se reorienteze pentru ca un vor indeplini cerintele impuse de organismele europene”, declara presedintele ARB.

De asemenea, Ghetea arata ca procesul de absorbtie a fondurilor structurale va determina bancile sa se orienteze si catre IMM-urile din orase mici si din zona rurala. “Acum fondurile europene au inceput sa vina destul de greoi si dezorientat. De aceea bancile, mai ales cele cu retea teritoriala, sunt interesate sa intre pe aceasta nisa, in vederea cofinantarii proiectelor din fonduri structurale. IMM-urile nu se afla doar in orasele mari, precum Bucuresti si Constanta, ci si in zonele rurale. Mai multe banci, inclusiv CEC au  drept segment tinta in perioada 2007-2011 IMM-urile din zonele rurale, cu o populatie sub 50.000 de locuitori”, a mai subliniat Ghetea.

Domnia sa si-a exprimat speranta ca cei care vor beneficia de fondurile europene vor face investitii in infrastrutura, canalizare si servicii, domeniul care este dezvoltat destul de putin in Romania. Totodata, el a mai mentionat ca ar fi bine ca unul din segmentele prioritare sa fie si agricultura. ”De la IMM-uri pana la agricultura este un pas mic. Dupa ce va fi saturat segmentul retail si ulterior cel al IMM-urilor, bancile se vor orienta spre agricultura, care are un potential mare”, a mai mentionat presedintele ARB.

La randul sau, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a declarat ca serviciile ar trebui sa fie segmentul prioritar  pentru IMM-uri. “Noi inca nu am inteles ca lumea s-a dezvoltat in baza serviciilor. Romanii cheltuiesc pe servicii doar 17% din venituri, fata de 70% in tarile dezvoltate. IMM-urile care sunt specializate in acest domeniu nu sunt pregatite sa activeze la cel mai inalt nivel si sa atraga personal calificat. Acestea inca nu au invatat lectia si nu investesc in servicii de calitate, preferand sa imparta profitul cu rudele decat sa-si angajeze profesionisti”.

In perioada 2007-2013, Romania  urmeaza sa primeasca aproximativ 19,7 miliarde euro sub forma de fonduri structurale si de coeziune ca sprijin pentru realizarea prioritatilor nationale de dezvoltare, in vederea reducerii decalajelor fata de alte state membre ale UE.

Ludmila Tcacenco

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos