credius.ro

Bancherii anticipeaza ieftinirea creditelor si cresterea perioadelor de rambursare

26 aprilie 2007

La fel ca in tarile cu un sistem bancar dezvoltat, precum Marea Britanie sau Franta, in Romania vor aparea in urmatorii ani creditele ipotecare mostenite din tata-n fiu. Presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares apreciaza ca, pe fondul evolutiei imprumuturilor pentru locuinte, bancile vor dezvolta credite ipotecare pentru mai multe generatii din aceeasi familie, precum si pachete de refinantare a imprumuturilor.

Ca in fiecare an, bancherii reiau tema dezvoltarii creditului ipotecar. "Imprumutul ipotecar va prinde, pe baza reducerii dobanzilor, cresterii perioadei de rambursare si a veniturilor determinata de avansul economic fara precedent", apreciaza Petru Rares, citat de Mediafax. In continuare insa, statisticile arata ca ritmul de crestere al acestuia cu mult in urma celui de consum. Potrivit datelor prezentate de Ziarul Financiar, cresterea anualizara a creditului ipotecar este de 60%, in timp ce creditul de consum s-a dublat in ultimul an, ajungand sa reprezinte 80% din totalul creditului acordat populatiei.

In opinia presedintelui IBR, in anii urmatori retailul bancar va fi caracterizat de cresterea perioadei de rambursare a imprumuturilor, de dezvoltarea accelerata a cardurilor de credit si a canalelor alternative de distributie. „Avand in vedere gradul redus de intermediere bancara, vom asista in urmatorii doi-trei ani la cresterea accelerata a retailului din Romania”, declara Petru Rares, citat de Mediafax. Opinia este impartasita si de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, care arata ca ponderea creditelor acordate populatiei a crescut semnificiativ in ultimii ani. Ponderea creditelor acordate gospodariilor populatiei in PIB a crescut semnificativ in ultimii trei ani, de la 4,82%, cat era in 2004, la 7,42% in 2005 pentru ca anul trecut sa ajunga la 11,47% din PIB, a spus prim-viceguvernatorul BNR, citat de NewsIn. De asemenea, creditele populatiei se indreapta spre pragul de 50% din creditul neguvernamental, nivelul inregistrat in februarie 2007 fiind de 43%.

Cresterii creditului de retail va fi impulsionata de scaderea dobanzilor pe care bancherii o anticipeaza pentru anul acesta. Florin Georgescu spune ca la baza ieftinirii creditului si a diversificarii ofertelor in domeniu va sta intrarea pe piata romaneasca a unor puternice banci straine. Potrivit prim-viceguvernatorului, citat de NewsIn, acest lucru se va intampla cel mai probabil pana la toamna. De asemenea, apreciaza domnia sa, acest fenomen de reducere a dobanzilor este o continuare normala a procesului de dezinflatie.

„Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana se creeaza noi facilitati pentru intrarea pe piata romaneasca a unor banci puternice, care nu si-au inceput efectiv activitatea, dar ale căror documentatii sunt depuse la autoritatea monetara pentru a putea sa isi inceapa activitatea in lunile urmatoare, pana in toamna. Acest lucru va crea noi premize pentru o oferta de servicii bancare de credite pentru populatie tot mai diversificata si mai ampla”, declara Florin Georgescu, citat de NewsIn. Pana acum, peste 40 de banci au trimis Bancii Nationale notificari privind furnizarea de servicii in mod direct pe teritoriul Romaniei. De asemenea, in septembrie va incepe operatiunile banca portugheza Millennium BCP, care vizeaza atat creditarea populatiei (in special segmentul afluent) si creditul de consum (printr-un canal specializat), dar si partea corporate.  

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro