credius.ro

Banca Transilvania si Bank of Cyprus, prinse in mijlocul unui megascandal

12 iulie 2010

Faptul ca presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al BT, Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus - Sucursala Romania si Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus - Sucursala Romania, au fost deferiti justitiei pentru manipularea pietei de capital, in legatura cu modul de tranzactionare a actiunilor bancii de la Cluj, din care s-a obtinut un profit ilicit de aproape 200.000 de lei, aduce Banca Transilvania si Bank of Cyprus in centrul celui mai mare scandal inregistrat in sistemul bancar si piata de capital din Romania in ultimii ani. Chiar daca, asa cum se precizeaza in comunicatul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cercetarile efectuate de procurorii DIICOT in aceasta cauza nu au avut ca obiect si nu au stabilit abateri de la legislatia bancara si activitatea persoanelor juridice - Banca Trasilvania si Bank of Cyprus, rezultand in mod indubitabil ca faptele inculpatilor au fost savarsite in nume propriu, fara implicarea unitatilor bancare la care acestia isi desfasoara activitatea, cele doua institutii de credit nu pot fi eliminate din acest subiect de presa. Banca Transilvania si Bank of Cyprus raman in atentia publicului larg ori de cate ori se va vorbi despre procesul initiat si este de asteptat ca imaginea celor doua banci sa fie influentata in sens negativ.

Banca Transilvania: Colaboram cu autoritatile pentru rezolvarea rapida si transparenta a acestui caz

Conducerea Bancii Transilvania (TLV) a anuntat ca acorda intreg suportul autoritatilor pentru rezolvarea rapida si transparenta a acestui caz si ca acuzatiile care se aduc membrilor din Consiliul de Administratie al Bancii, care tin exclusiv de tranzactii pe piata de capital, nu interfereaza in niciun fel cu activitatea normala a bancii. "Banca Transilvania a luat act de decizia DIICOT Cluj de a dispune trimiterea in judecata a mai multor persoane, printre care se afla si domnul Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al bancii Transilvania, pentru presupuse actiuni legate de manipularea pietei de capital.
Referitor la aceste acuzatii dorim sa precizam ca Banca Transilvania a aflat in data de 16 decembrie 2009 ca Bank of Cyprus a achizitionat actiuni TLV reprezentand 9,7% din capitalul social. Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania nu are cunostinta de nicio actiune rau intentionata a vreunuia dintre membrii sai si are incredere in probitatea morala si profesionala a tuturor membrilor sai", se arata intr-un comunicat transmis de Banca Transilvania Bursei de Valori Bucuresti.

Actiunile Banca Transilvania, suspendate

Actiunile Banca Transilvania (TLV) au fost suspendate de la tranzactionarea la BVB, dupa aparitia informatiei privind trimiterea in judecata a presedintelui CA al Bancii Transilvania pentru manipularea pietei de capital. Suspendarea a fost operata la jumatate de ora dupa ce MEDIAFAX a publicat informatia. La momentul suspendarii, ora 12:35, actiunile Banca Transilvania se tranzactionau la un pret de 1,32 lei, in scadere cu 6,38%. Presedintele Consiliului de Administrati al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, alaturi de alti trei bancheri, a fost deferit justitiei pentru manipularea pietei de capital, in legatura cu modul de tranzactionare a actiunilor bancii, din care s-a obtinut un profit ilicit de aproape 200.000 de lei.

Bunuri de 13,5 mil. euro, puse sub sechestru in cazul Bancii Transilvania

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au pus sub sechestru asigurator bunuri mobile si imobile in valoare de 13,5 milioane de euro in dosarul in care este judecat presedintele CA al Bancii Transilvania, pentru manipularea pietei de capital, scrie Mediafax.

BNR: Toti cei mentionati in comunicatul DIICOT beneficiaza de prezumtia de nevinovatie

Cei patru bancheri trimisi in judecata de procurorii DIICOT vor beneficia de prezumtia de nevinovatie, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va lua nicio masura impotriva lor fara o decizie definitiva a instantei, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Mediafax. "Va fi un proces. Comunicatul se refera la trimitere in judecata, ceea ce inseamna ca va exista si o sentinta. Pana la aceasta sentinta definitiva, toti cei inscrisi in comunicatul DIICOT beneficiaza de prezumtia de nevinovatie", a spus Vasilescu, intrebat daca banca centrala, care autorizeaza persoanele din conducerea bancilor, va adopta vreo masura in privinta celor patru. Presedintele Consiliului de Administrati al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, alaturi de alti trei bancheri, a fost deferit justitiei pentru manipularea pietei de capital, in legatura cu modul de tranzactionare a actiunilor bancii, din care s-a obtinut un profit ilicit de aproape 200.000 de lei.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro