Banca Transilvania este de vanzare

Banca Transilvania este de vanzare

Actionarii Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) au angajat banca americana Merrill Lynch drept consultant pentru vanzarea institutiei de credit din Cluj si au primit doua oferte neangajante, una dintre ele de la o banca straina prezenta in Romania, potrivit unor surse bancare. Reprezentantii Bancii Transilvania nu au dorit sa comenteze informatiile. Horia Ciorcila, presedintele Consiliului

Actionarii Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) au angajat banca americana Merrill Lynch drept consultant pentru vanzarea institutiei de credit din Cluj si au primit doua oferte neangajante, una dintre ele de la o banca straina prezenta in Romania, potrivit unor surse bancare.

Reprezentantii Bancii Transilvania nu au dorit sa comenteze informatiile.

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania si cel mai mare actionar persoana fizica, detine aproape 5% din capital. Ciorcila, impreuna cu un grup de firme si oameni de afaceri din Cluj, apropiati ai acestuia, fiecare dintre ei detinand maxim 5% din titluri, controleaza pachetul majoritar de actiuni.

Cel mai mare actionar al bancii este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). BERD a intrat in actionariatul Bancii Transilvania in 2001, cu o participatie de 15%, pe care si-a diminuat-o intre timp la 14,54%, potrivit ultimelor raportari disponibile pe Bursa.

Potrivit datelor furnizate de banca pentru finele lunii septembrie, banca este detinuta in proportie de 61,68% de investitori romani si 38,32% investitori straini, astfel: persoane fizice cu cetatenie romana – 39,91%, persoane juridice cu capital roman – 21,77 % (din care SIF-uri 14,6%), persoane fizice cetateni ai altor tari – 6,01%, persoane juridice cu capital strain – 32,31%.

In primele noua luni, Banca Transilvania a avut un profit net de 396,6 mil. lei (108 mil. euro), de aproape trei ori mai mare decat in perioada similara din 2007, cand a raportat un castig de 133,5 mil. lei, rezultatul fiind sustinut si de vanzarea participatiei detinute la Asiban.

Veniturile totale ale Bancii Transilvania au crescut in primele noua luni cu 74%, la 2,9 mld. lei (790 mil. euro), in timp ce cheltuielile au avansat cu 61%, la 2,45 mld. lei (669 mil. euro). Valoarea totala a activelor bancii a urcat dupa primele noua luni ale anului la 16,46 mld. lei (4,41 mld. euro), cu 18,68% peste nivelul de la finele anului trecut, de 13,87 mld. lei (3,84 mld. euro).

Banca Transilvania are in prezent o capitalizare bursiera de circa 760 mil. euro, insa actiunile nu au mai fost tranzactionate de pe 12 septembrie din cauza unei operatiuni de capital. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,262 lei/actiune.

Sursa: Ziarul Financiar

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos