Banca Transilvania ataca podiumul pietei pensiilor private si asigurarilor de viata

Banca Transilvania ataca podiumul pietei pensiilor private si asigurarilor de viata

Banca Transilvania continua retetele de succes, acum si pe segmentul pensiilor private obligatorii. Ingredientele sunt: banca de top, cu o retea de peste 340 de sucursale, 800.000 de clienti si o vasta experienta pe piata romaneasca, la care se adauga una dintre cele mai mari companii de asigurari de viata si pensii private din lume,

Banca Transilvania continua retetele de succes, acum si pe segmentul pensiilor private obligatorii. Ingredientele sunt: banca de top, cu o retea de peste 340 de sucursale, 800.000 de clienti si o vasta experienta pe piata romaneasca, la care se adauga una dintre cele mai mari companii de asigurari de viata si pensii private din lume, Aegon. Rezultatul este o companie mixta in care cele doua “ingrediente” sunt amestecate in proportii egale.

Noua companie, BT Aegon, va activa pe piata pensiilor private obligatorii din Romania din vara acestui an. Fiecare din cei doi asociati vor detine cate 50% din capitalul de 5.000.000 de euro al noii societati de administrare de fonduri private obligatorii. Tranzactia se va definitiva la sfarsitul lunii februarie, a precizat Ion Vreme, specialist asigurari de viata si de pensii BT Asigurari, urmand ca aprobarea de functionare sa fie obtinuta la finalul lunii aprilie. In plus Aegon va infiinta in Romania o companie de asigurari de viata, care va incheia un acord de distributie cu Banca Transilvania, in scopul vanzarii de produse co-branded.

Dezvoltarea economica, cresterea PIB-ului si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana au fost argumentele care i-au atras de cei de la Aegon sa intre pe piata locala. Insa, sublinieaza Gabor Kepecs, presedinte executiv al diviziei Aegon pe Europa Centrala si de Est l-a constituit asocierea cu Banca Transilvania. “Partenerul nostru este o banca puternica si cu o vasta experienta. Banca Transilvania este un brand foarte cunoscut cu rezultate deosebite pe segmentul IMM-urilor si retail. Vrem sa invatam unii de la altii, scopul final fiind sa devenim lideri pe piata”, declara Kepecs. La randul sau Robert C. Rekkers, presedintele Bancii Transilvania puncteaza complementaritatea acestei asocieri: “Clientii tinta ai BT Aegon pentru pensii private sunt foarte bine reprezentati in clientela Bancii Transilvania. Si de aceasta data, prin asocierea cu Aegon in vederea infiintarii unei companii mixte de pensii private, suntem promotori in Romania, adaugand astfel valoare clientilor si actionarilor nostrii.”

Practic, de anul acesta, la ghiseele Bancii Transivania se vor putea incheia contracte pentru contributia la fondul de pensii administrat de BT Aegon si cumpara de asigurari de viata. Prin aceasta asociere, Banca Transilvania si Aegon tintesc primele trei locuri de pe piata asigurarilor de viata si fondurilor de pensii. Reprezentantii celor doua companii precizeaza ca nu sunt interesati de dezvoltarea afacerilor si pe Pilonul III al sistemului de pensii, cel al pensiilor private facultative.

Pilonul II, al pensiilor private obligatorii, va demara practic la inceputul anului 2008, cand vor incepe primele plati ale contribuabililor catre fondurile private de pensii. In prima faza, statul va fi “pagubit” de 2,5 procente din contributia obligatorie catre sistemul public de pensii, procent care va fi directionat catre fondurile administrate privat. Pana atunci companiile trebuie sa se organizeze si sa educe populatia, de vreme ce toti contribuabilii cu varste sub 35 de ani vor fi obligati sa adere la acest sistem si sa opteze pentru un fond de pensii. “Vom veni cu o abordare prietenoasa pentru clienti. Avem nevoie de multa reclama pentru a atrage clienti si a promova pensiile private obligatorii”, precizeaza Robert Rekkers, fara insa a dezvalui suma care va fi investita in campania publicitara care va demara in a doua jumate a anului.

In ceea ce priveste portofoliul de investitii al fondului de pensii pe care il va administra BT Aegon,  Gabor Kepecs precizeaza ca structura acestuia va fi asemanatoare cu cea din statele Europei Centrale si de Est in care Aegon activeaza. Este vorba de 75% instrumente cu grad foarte redus de risc, precum depozite si obligatiuni, restul de 25% fiind reprezentat de actiuni. “Asa stau lucrurile in general. Insa portofoliul este influentat de specificul tarii”, precizeaza Gabor Kepecs.

Compania olandeza Aegon este unul dintre cei mai importanti jucatori la nivel mondial pe piata asigurarilor de viata si a pensiilor, ocupand pozitii de top in tarile in care activeaza. Grupul Aegon este prezent in Europa Centrala si de Est in Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia si acum Romania.

Cosmin Meleaca
cosmin.meleaca@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos