credius.ro

Banca Nationala vrea sa revitalizeze creditarea

30 septembrie 2009

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a precizat, in comunicatul detaliat al deciziilor CA de marti, ca a calibrat conditiile monetare in scopul de a consolida convergenta inflatiei catre tinta pe termen mediu si a sustine revitalizarea sustenabila a creditarii. BNR si-a fixat pentru finalul acestui an o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%) si estimeaza ca isi va atinge obiectivul, ultima prognoza indicand un nivel de 4,3% pentru decembrie 2009. Pentru finalul lui 2010, BNR a stabilit aceeasi tinta de inflatie. Institutia si-a ratat tinta de inflatie doi ani la rand, in 2007 si 2008.

"Conduita politicii monetare a ramas prudenta, BNR calibrandu-si in permanenta ansamblul conditiilor monetare in sens larg in vederea consolidarii convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, precum si in vederea asigurarii conditiilor pentru revitalizarea sustenabila a procesului de creditare", se spune in comunicat. De asemenea, Consiliul de Administratie al BNR reafirma ca "implementarea ferma si consecventa a mix-ului de politici macroeconomice - monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale" convenite in acordul de finantare cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si alte institutii internationale "sunt esentiale pentru  continuarea sustenabila a procesului de dezinflatie, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice".

Mai devreme, BNR a anuntat, intr-un comunicat succint, principalele decizii din sedinta de marti a Consiliului de Administratie, care a coborat dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la 8%, si a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii, in conformitate cu asteptarile. Astfel, rezervele minime obligatorii solicitate bancilor la pasivele (resursele atrase) in lei raman la nivelul de 15%, iar cele la valuta la 30%. Noul nivel al dobanzii de politica monetara va intra in vigoare miercuri, 30 septembrie, si este un minim din februarie 2008. De atunci, banca centrala urcase dobanda cheie, principalul instrument al politicii monetare, pana la un varf de 10,25%, nivel aplicat in perioada august 2008-februarie 2009.

Este a cincea scadere a dobanzii cheie decisa de BNR in acest an, dupa cele din februarie (de la 10,25% la 10%), mai (la 9,5%), iunie (la 9%) si august (la 8,5%). In urma hotararii, scad si dobanzile la facilitatea de creditare (credit Lombard), de la 12,5% la 12% pe an, si la facilitatea de depozit, de la 4,5% la 4%, stabilite intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara. De asemenea, dobanda penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei scade de la 18,75% la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie - 23 noiembrie.

BNR noteaza, in comunicatul detaliat, ca dobanzile din piata monetara interbancara s-au mentinut in apropierea dobanzii cheie si ca dobanzile practicate de banci in relatiile cu clientii au continuat sa se ajusteze la depozite si credite, "ajustarea descendenta a celor din urma fiind insa relativ mai lenta". Despre cadrul macroeconomic, banca centrala observa o ajustare "semnificativa si persistenta" a deficitului balantei de plati, "in contextul manifestarii efectelor crizei economice si financiare pe plan mondial", precum si consolidarea procesului de dezinflatie, "in conditiile unei accentuate scaderi a cererii agregate si ale fluctuatiilor moderate ale cursului de schimb al leului".

Banca centrala a mai anuntat si "gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii canalelor de transmisie a politicii monetare" si a repetat ca va continua "sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare". Pentru Consiliul de Administratie al BNR, format din noua membri, a fost ultima sedinta de politica monetara in actualul mandat, care expira in 10 octombrie. Potrivit propunerilor anuntate de partidele parlamentare, trei sau patru membri ai actualului CA ar putea fi schimbati in noul mandat. Urmatoarea sedinta de politica monetara a CA al BNR va avea loc in 3 noiembrie, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro