Banca Nationala socheaza bancherii cu o dobanda de 8%

Banca Nationala socheaza bancherii cu o dobanda de 8%

Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de astazi a Consiliului de Administratie reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,75%, la 8% pe an. Diminuarea constituie o mutare surprizatoare pentru bancheri, nefiind caracteristica BNR-ului, care ne-a obisnuit cu atitudine prudenta pana acum. Comunicatul de presa al Bancii Nationale a Romaniei In sedinta din

Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de astazi a Consiliului de Administratie reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,75%, la 8% pe an. Diminuarea constituie o mutare surprizatoare pentru bancheri, nefiind caracteristica BNR-ului, care ne-a obisnuit cu atitudine prudenta pana acum.

Comunicatul de presa al Bancii Nationale a Romaniei

In sedinta din 9 februarie 2007, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat:

* Reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,75 la suta pe an la 8,0 la suta;
* Exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare;
* Mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinta de presa organizata în data de 15 februarie 2007, cand va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al întalnirilor CA al BNR dedicate politicii monetare.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a analizat evolutiile ansamblului indicatorilor macroeconomici, ale pietelor financiare interne si internationale, precum si perspectivele acestora în contextul integrarii Romaniei în Uniunea Europeana.

Datele statistice atesta continuarea procesului de dezinflatie si atingerea obiectivului propus pentru anul 2006; rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 4,87% în luna decembrie, plasandu-se sub tinta de 5%. Realizarea acestei performante s-a datorat politicilor monetare si fiscale restrictive, coroborate cu deflatia preturilor volatile ale produselor alimentare, temperarea dinamicii preturilor administrate si aprecierea leului fata de euro.

Cele mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici releva mentinerea ratei înalte a cresterii economice si a productivitatii pe fondul expansiunii investitiilor si consumului, factori care au contribuit pe de alta parte la majorarea deficitului de cont curent.

In acelasi timp, cresterea marjei reale a ratei dobanzii de politica monetara si aprecierea mai rapida decat cea anticipata a leului – inclusiv ca efect al amplificarii intrarilor de capital ca urmare a unei perceptii favorabile a investitorilor internationali asupra pietelor emergente, precum si în contextul dobandirii de catre Romania a calitatii de membru al Uniunii Europene – au determinat accentuarea restrictivitatii conditiilor monetare de ansamblu.

Situatia din ultimele luni de pe pietele monetara si valutara releva niveluri ale lichiditatilor si ale ratelor dobanzilor care au indus o întarire rapida a monedei nationale, aceasta contribuind semnificativ la temperarea cresterii preturilor agregate. Nivelurile de dobanda de pe piata monetara se situeaza constant sub rata dobanzii de politica monetara de pana în prezent, ceea ce impune adoptarea de masuri pentru întarirea rolului de semnal al acesteia din urma.

In aceste conditii, CA al BNR a decis ajustarea conditiilor monetare de ansamblu în concordanta cu noul context prin reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 8,75% pe an la 8,0%, exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii. Aceasta recalibrare a nivelurilor instrumentelor politicii monetare este consecventa cu atingerea în mod sustenabil a tintelor de inflatie pe termen mediu si cu necesitatea asigurarii stabilitatii financiare.

Consiliul de administratie al BNR a examinat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta în perioada urmatoare. Scenariul de baza al actualei proiectii releva o relativa ameliorare a perspectivelor inflatiei pe termen mediu, insa riscurile legate de o crestere a veniturilor insuficient sustinuta de sporuri de productivitate, precum si o posibila relaxare a politicii fiscale impun continuarea unei conduite prudente a politicii monetare.

Consiliul de administratie va continua sa monitorizeze cu vigilenta evolutiile economice si monetare astfel încat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure mentinerea procesului de dezinflatie pe traiectoria programata si consolidarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, contand totodata si pe sprijinul celorlalte componente ale mixului de politici macroeconomice.

Noul raport trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului într-o conferinta de presa organizata în data de 15 februarie 2007, cand va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al întalnirilor CA al BNR dedicate politicii monetare.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos