Banca Nationala scumpeste creditul in lei

Banca Nationala scumpeste creditul in lei

Amenintarile guvernatorului Mugur Isarescu la adresa imprumutului in moneda nationala s-au materializat la sedinta Consiliului de Administratie al BNR, care a decis astazi majorarea rezervelor minime obligatorii in lei ale bancilor… de la 16% la 20% si cresterea dobanzii de referinta de la 8,5% la 8,75%. Cele doua masuri vizieaza limitarea cresterii creditelor care, dupa

Amenintarile guvernatorului Mugur Isarescu la adresa imprumutului in moneda nationala s-au materializat la sedinta Consiliului de Administratie al BNR, care a decis astazi majorarea rezervelor minime obligatorii in lei ale bancilor… de la 16% la 20% si cresterea dobanzii de referinta de la 8,5% la 8,75%. Cele doua masuri vizieaza limitarea cresterii creditelor care, dupa cum spunea seful bancii centrale, “si-au luat-o in cap”. Specialistii anticipeaza o crestere a dobanzilor la creditele in lei.

BNR vrea sa ingenuncheze si creditul in lei

Dupa ce toamna trecuta Banca Nationala a declarat razboi deschis imprumuturilor in valuta, utilizand toate parghiile pe care le-a avut la dispozitie pentru a pune capac acestui tip de finantare, acum BNR se lanseaza intr-o noua lupta. Totul a inceput in urma cu aproximativ doua luni, cand Mugur Isarescu se declara multumit de incetinirea creditarii in euro si dolari, tragand in schimb un semnal de alarma in privinta imprumuturilor in lei. Seful BNR aprecia la aceea vreme ca daca ritmul accelerat de crestere a creditelor in moneda nationala va continua, Banca Centrala va lua masuri si impotriva acestora, ceea ce s-a si intamplat astazi.

Situatia in sine pare destul de penibila pentru romanul dornic sa se imprumute. Anul trecut, Banca Nationala sfatuia clientii bancari sa apeleze la creditele in lei in detrimentul celor in valuta. Acum care ar mai putea fi mesajul? Intrebare retorica, de altfel,  pentru ca Banca Nationala pare a spune romanilor “Nu va mai imprumutati”.

Cresterea creditului in lei a surprins Banca Nationala

Specialistii se asteptau ca BNR sa adopte astfel de masuri pentru limitarea creditului in lei. Din toamna lui 2005, ritmul de crestere a acestuia a fost ametitor, iar aceasta evolutia i-a surprins si pe oficialii Bancii Nationale.

"Creditarea in lei a inceput sa creasca foarte repede si presupun ca nici BNR nu se astepta la o astfel de evolutie. Faptul ca au scazut anul trecut rata rezervelor la lei, de la 18 la 16%, arata ca isi doreau sa-l stimuleze, incat nu s-au gandit ca s-ar putea sa-l stimuleze prea tare si dupa aceea sa aiba o problema serioasa.  In momentul de fata s-au gasit in postura sa constate ca acesta creste accelerat si creaza presiuni asupra consumului si in final asupra preturilor. In mod normal, Banca Nationala a pus o frana creditarii in lei", declara Ionut Dumitru, managerul Departamentului de Cercetare de Trezorerie din cadrul Raiffeisen Bank.

Cu siguranta se va vedea o crestere a dobanzilor la creditele in lei

Impactul major asupra creditarii in lei il va avea majorarea ratei rezervelor minime obligatorii, de la 16% la 20%, ce se va transmite in piata in doua moduri. Ionut Dumitru apreciaza ca dobanda interbancara – ce este utilizata de banci ca referinta pentru stabilirea dobanzilor variabile la creditele acordate clientilor, va creste mai mult de 0,25%, cat reprezinta majorarea dobanzii de referinta. "Cu siguranta se va vedea o crestere a dobanzilor la creditele in lei", declara Dumitru.

Pe de alta parte, e posibila o reducere a dobanzilor la depozite. Directorul Departamentului de Cercetare de la Raiffeisen nu crede insa intr-o astfel de evolutie. "Nu cred insa ca se va intampla acest lucru, intrucat deja exccesul de lichiditate din piata a inceput sa se diminueze, iar multe banci nu isi doresc sa le scada in continuare depozitele atrase", declara Ionut Dumitru.

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos