Banca Nationala nu indeplineste visul bancherilor

Banca Nationala nu indeplineste visul bancherilor

Banca Nationala nu a facut pe placul bancherilor! Chiar daca majoritatea analistilor din cadrul institutiilor de credit se asteptau ca BNR sa decida in cadrul sedintei de astazi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, Banca Centrala nu a cedat. Ba din contra, a reusit sa-i surprinda printr-o noua reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,5%

Banca Nationala nu a facut pe placul bancherilor! Chiar daca majoritatea analistilor din cadrul institutiilor de credit se asteptau ca BNR sa decida in cadrul sedintei de astazi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, Banca Centrala nu a cedat. Ba din contra, a reusit sa-i surprinda printr-o noua reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,5% pana la 7,5%.

Comunicatul Bancii Nationale a Romaniei

In sedinta din 26 martie 2007, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat:
* Reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,0 la suta pe an la 7,5 la suta;
* Exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare;
* Mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

BNR va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si a consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, contand, totodata, si pe sprijinul celorlalte componente ale mixului de politici economice.

Analiza evolutiilor recente din domeniile macroeconomic si monetar releva mentinerea procesului de dezinflatie pe o traiectorie consistenta cu atingerea tintei de inflatie din acest an (4 la suta cu un interval de variatie de +/- 1 punct procentual).

Potrivit datelor statistice, rata anuala a inflatiei s-a redus mai rapid decat se anticipa, fiind de 3,81 la suta in luna februarie comparativ cu 4,01 la suta in luna precedenta, 4,87 la suta in decembrie 2006 si 8,49 la suta in februarie 2006. Rata medie anuala a inflatiei a coborat, de asemenea, la 5,8 la suta in februarie de la 6,56 la suta in decembrie 2006 si 9,0 la suta in februarie 2006. Evaluarile statistice indica o consolidare a procesului de dezinflatie care este previzionata a se reflecta in reducerea ratei medii anuale a inflatiei pana la nivelul de 5 la suta in perioada imediat urmatoare.

Cresterea economica – sustinuta de o majorare robusta a investitiilor si, intr-o masura relativ mai mica, de expansiunea consumului – s-a plasat la un nivel ridicat, de 7,7 la suta, in timp ce persistenta excesului de cerere a determinat adancirea deficitului de cont curent.

In domeniul monetar este de consemnat temperarea dinamicii creditului neguvernamental (pentru a cincea luna consecutiv), in conditiile incetinirii ritmului de crestere a imprumuturilor in moneda nationala si al unei anumite reveniri a dinamicii creditelor in valuta.

Conduita politicii monetare, evaluata prin intermediul conditiilor monetare de ansamblu, a continuat sa fie prudenta, in contextul recentei ajustari ale nivelurilor instrumentelor de politica monetara, al aprecierii mai pronuntate a monedei nationale din ultima perioada precum si al eliminarii unor masuri administrative de temperare a dinamicii creditului neguvernamental.

Pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 8,0 la suta pe an la 7,5 la suta si exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare.

Reducerea nivelului ratei dobanzii de politica monetara la 7,5 la suta se traduce si intr-o apropiere dintre aceasta si nivelul ratei dobanzii efective de sterilizare, cu scopul imbunatatirii transmisiei semnalelor de politica monetara, al intaririi semnificatiei dobanzii de politica monetara ca principal instrument al politicii bancii centrale si al ancorarii mai bune a anticipatiilor inflationiste, inclusiv pe termen mai indelungat.

Desi pe termen scurt perspectivele inflatiei s-au imbunatatit, inclusiv la nivelul anticipatiilor, riscurile legate de o posibila relaxare a politicilor de venituri si fiscala si de o majorare in continuare a deficitului de cont curent impun aplicarea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare. In aceste conditii, CA al BNR a hotarat mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 2 mai 2007, cand va fi analizat noul raport asupra inflatiei. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos