credius.ro

Banca Nationala mentine dobanda de referinta la 7%

31 iulie 2007

BNR a decis in sedinta de astazi mentinerea nivelului ratei dobanzii de politica monetara la 7%. De asemenea, Banca Nationala a stabilit tinta de inflatie pentru anul 2009 la nivelul de 3,5%, intervalul de variatie fiind de +/- 1 puncte procentual. Pe de alta parte, BNR a decis repozitionarea unor instrumente ale cadrului operational al politicii monetare in vederea intairii rolului de semnal al dobanzii de politica monetara si reducerii volatilitatii dobanzilor pietei interbancare. Astfel, nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit a fost majorat de la 1%/an la 2%/an, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de credit a fost redusa de la 14%/an la 12%/an. O alta decizie vizeaza operatiunile de atragere de depozit, a caror scadente au fost reduse de la doua la o saptamana. Contrar asteptarilor unor analisti, BNR mentine in continuare actualele niveluri ale rezervelor minime obligatorii (RMO), insa decide reducerea nivelului ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitul de RMO constituite in lei de la 21%/an la 18%/an. Aceasta ultima decizie va intra in aplicare incepand cu perioada 24 august – 23 septembrie.

Comunicatul de presa BNR

Evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici indica mentinerea procesului de dezinflatie pe o traiectorie consecventa cu atingerea tintei de inflatie pentru acest an, incetinirea usoara a ritmului de crestere economica pe fundalul unui soc negativ asupra ofertei datorat agriculturii si persistenta unei tendinte de adancire a deficitului de cont curent.

Rata anuala a inflatiei a fost de 3,8 la suta in luna iunie, nivel similar cu cel inregistrat in luna mai, consolidandu-si pozitia sub valoarea punctului central al tintei de inflatie stabilite pentru anul 2007 si in scadere fata de nivelul de 4,87 la suta din luna decembrie 2006.

Inflatia de baza, calculata in conditiile eliminarii impactului taxei pe viciu, si-a continuat trendul descendent – 2,65 la suta in luna iunie comparativ cu 2,7 la suta in luna precedenta si 3,0 la suta in decembrie – pe fondul mentinerii unor conditii monetare de ansamblu restrictive in conditiile aprecierii mai pronuntate a monedei nationale.

In domeniul monetar se remarca din nou reducerea relativa a dinamicii creditului neguvernamental. In acelasi timp, piata monetara a consemnat o volatilitate crescuta a nivelurilor lichiditatii si a ratelor dobanzilor interbancare. Aceasta situatie impune recalibrarea culoarului ratelor dobanzilor pentru facilitatile permanente oferite institutiilor de credit, consolidandu-se astfel si rolul de semnal al dobanzii de politica monetara pentru piata interbancara care reprezinta o veriga importanta a canalului de transmisie a impulsului monetar in economie. 

Pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 7,0 la suta pe an si repozitionarea unor instrumente ale cadrului operational al politicii monetare, inclusiv ca parte a procesului de aliniere graduala la practica Bancii Centrale Europene.

Astfel, Consiliul de administratie al BNR a hotarat majorarea nivelului ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit de la 1,0 la suta pe an la 2,0 la suta, scaderea nivelului ratei dobanzii pentru facilitatea de credit de la 14,0 la suta pe an la 12,0 la suta si reducerea scadentei pentru operatiunile de atragere de depozite de la o luna la doua saptamani concomitent cu mentinerea frecventei standard pentru organizarea licitatiilor pentru acest tip de depozite (saptamanal, in ziua de luni).

Consiliul de administratie al BNR a hotarat, de asemenea, reducerea nivelului ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei de la 21,0 la suta pe an la 18,0 la suta, incepand cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2007.

in acelasi timp Consiliul de administratie reafirma ca BNR va exercita in continuare prin intermediul operatiunilor de piata un control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe piata financiara si mentine neschimbat nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit .

Consiliul de administratie al BNR a examinat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Perspectivele pe termen mediu sunt de continuare si consolidare a procesului dezinflationist. Cu toate acestea, presiunile induse de o crestere a veniturilor insuficient sustinuta de sporuri de productivitate, de sporirea cheltuielilor guvernamentale, precum si incertitudinile legate de atitudinea investitorilor fata de pietele emergente, calendarul ajustarii preturilor administrate si evolutia preturilor produselor agricole in conditii de seceta reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare.

In urma evaluarii noilor proiectii, tinand seama atat de nevoia continuarii pe termen mediu a procesului dezinflationist, in concordanta cu calendarul prevazut pentru adoptarea euro, cat si de riscurile si incertitudinile privind evolutia pe termen mediu a inflatiei, si in special a factorilor in afara sferei de influenta a bancii centrale, Consiliul de administratie al BNR a stabilit tinta de inflatie pentru anul 2009 la nivelul de 3,5 la suta +/- 1 punct procentual.

tinta pentru anul 2009, asumata si de Guvern, raspunde necesitatii atingerii unui nivel al inflatiei sustenabil pe termen mediu in conditiile continuarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana – proces care necesita insa eforturi economice si financiare sustinute sprijinite de un ansamblu de politici macroeconomice adecvate.

Noul Raport trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 august 2007. De asemenea, conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 26 septembrie 2007.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro