Banca Nationala a majorat dobanda de politica monetara

Banca Nationala a majorat dobanda de politica monetara

In sedinta din 31 octombrie 2007, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat: majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,5 la suta pe an de la 7,0 la suta; continuarea gestionarii prudente a lichiditatii de pe pietele financiare prin intermediul operatiunilor de piata si mentinerea nivelului actual al ratelor

In sedinta din 31 octombrie 2007, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat: majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,5 la suta pe an de la 7,0 la suta; continuarea gestionarii prudente a lichiditatii de pe pietele financiare prin intermediul operatiunilor de piata si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 5 noiembrie 2007.

Conform datelor statistice, rata anuala a inflatiei s-a accelerat la 6,03 la suta in luna septembrie, in principal din cauza majorarii accentuate a preturilor produselor alimentare si a influentei adverse exercitate de corectia cursului de schimb al leului in contextul turbulentelor de pe pietele financiare internationale.

Dincolo de efectul de baza anticipat, seceta severa din acest an are un impact negativ atat asupra preturilor produselor alimentare — a caror majorare s-a produs si pe fondul cresterii semnificative a preturilor acestor produse pe plan international — cat si asupra dinamicii produsului intern brut, ceea ce evidentiaza volatilitatea performantei anuale a sectorului agricol din Romania.

Analiza de ansamblu a evolutiei economiei releva o incetinire a ritmului de crestere economica, expresie a socului negativ asupra ofertei indus de productia sectorului agricol, pe fondul mentinerii consumului la niveluri nesustenabile, manifestate si in persistenta trendului de inrautatire a deficitului extern al economiei.

Expansiunea creditului a ramas alerta in contextul accelerarii din nou a cresterii imprumuturilor in valuta, care la sfarsitul lunii septembrie reprezentau 51,5 la suta din totalul creditului neguvernamental.

Conduita politicii monetare, evaluata prin intermediul conditiilor monetare de ansamblu, a continuat sa fie prudenta, in conditiile accentuarii preemptive a fermitatii controlului lichiditatii de pe piata monetara si ale mentinerii restrictivitatii rezervelor minime obligatorii.

Prelungirea efectelor socurilor negative de natura ofertei, dinamica inalta a veniturilor populatiei, proiectata crestere a cheltuielilor bugetare in ultima parte a anului, precum si incertitudinile legate de evolutia cursului de schimb semnaleaza ca inflatia la sfarsitul anului 2007 va depasi limita superioara a intervalului de variatie de 3-5 la suta (asociat tintei de 4 la suta). Media anuala a inflatiei, estimata in jurul valorii de 4,7 la suta fata de 6,56 la suta in anul anterior, indica insa o consolidare a procesului de dezinflatie in acest an. Cu toate acestea, riscul prelungirii abaterii de la tinta a inflatiei si de-a lungul unei parti a anului 2008 tinde sa diminueze impactul favorabil al acestei consolidari si sa afecteze anticipatiile privitoare la inflatie ale agentilor economici si populatiei.

De aceea, BNR subliniaza necesitatea ca politica monetara, alaturi de celelalte componente ale mix-ului de politici macroeconomice, sa urmareasca ancorarea ferma si sustenabila a anticipatiilor inflationiste la nivelurile scazute de inflatie atinse pana in prezent, in vederea incadrarii cresterii anuale a preturilor in traiectoria de dezinflatie pe termen mediu stabilita impreuna cu guvernul si, la un orizont mai larg, a asigurarii convergentei nivelului agregat al preturilor din Romania catre stabilitatea preturilor in definitia sa din UE. Aceasta orientare a ansamblului de politici macroeconomice este cu atat mai necesara cu cat deficitul extern se plaseaza la niveluri dificil de sustinut pe termen indelungat, in contextul incertitudinilor crescute care afecteaza mediul economic international.

In consecinta, pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la 7,50 la suta pe an de la 7,0 la suta si continuarea gestionarii prudente a lichiditatii de pe pietele financiare prin intermediul operatiunilor de piata. Prin aceasta orientare a politicii monetare se urmareste si asigurarea unui nivel corespunzator al dobanzii reale, de natura sa stimuleze economisirea si sa imbunatateasca raportul acesteia cu investitiile, cu efect asupra reducerii treptate a deficitului extern.

Totodata, avand in vedere ritmul rapid in care continua sa creasca toate componentele creditului neguvernamental, CA al BNR a hotarat mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Consiliul de administratie al BNR a examinat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare. Noul Raport va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 5 noiembrie 2007.

Actuala prognoza a evolutiilor macroeconomice pe termen mediu pune in evidenta amplificarea complexitatii si dimensiunii riscurilor, in special a celor legate de o crestere a veniturilor insuficient sustinuta de sporuri de productivitate, majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala si  incertitudinile legate de atitudinea investitorilor fata de pietele emergente.
In acest sens, BNR reafirma ca va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern si international, si perspectivele acestora astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea intr-o maniera sustenabila a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si realizarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

Urmatoarea sedinta a Consilului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 7 ianuarie 2008.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos