credius.ro

Banca Mondiala da dreptate Bancii Nationale

13 decembrie 2006

Banca Mondiala a prezentat un raport privind perspectivele de dezvoltare economica pe anul viitor, care nu par deloc incurajatoare in cazul catorva state din Centrul si Sud-Estul Europei. Analistii institutiei puncteaza ca afluxurile de capital, predominant sub forma de investitii straine directe, alaturi de dezvoltarea rapida a creditelor, reprezinta factorii care stau la baza excesului de cerere din mai multe tari, precum Bulgaria, Ungaria, Romania, Serbia sau Turcia. Excesul de cerere a contribuit la aparitia de presiuni inflationiste si a dus la intarirea politicii monetare in unele tari, cum este cazul Romaniei unde BNR a intervenit in mai multe randuri pentru sugrumarea cererii de credite.

Raportul nominalizeaza Romania printre statele europene aflate in pericol de supraincalzire economica. "Supraincalzirea economiei ramane un risc in Azerbaidjan, tarile baltice, Belarus, Bulgaria, Republica Ceha, Kazakhstan, Romania, Rusia, Slovacia, Turcia si Ucraina. […] Este asteptat ca avansul economic sa se incetineasca in urmatorii doi ani, ajungand pana la aproximativ 5,5% in 2008", au avertizat analistii Bancii Mondiale.

Banca Mondiala anticipeaza pentru acest an, pentru Romania, un deficit de cont curent de 11,4% din Produsul Intern Brut (PIB), peste estimarile autoritatilor romane, analistii internationali apreciind ca deficitul va continua sa se adanceasca in urmatorii doi ani la 12,9% din PIB, respectiv, la 13,6% din PIB.

"Tarile cu deficit de cont curent ridicat sunt in mod deosebit vulnerabile, in special cele cu rate de schimb tinute sub control (Ungaria, Letonia) sau cele aflate in consiliu monetar (Bulgaria, Estonia, Lituania), intrucat reducerea brusca a intrarilor de capital ar putea necesita ajustari importante", se spune in raport.

"Este de asteptat ca pentru cele mai multe tari din regiunea UE (inclusiv Romania), politica fiscala sa ramana, in general, expansionista, care cumulata cu activitatea de investitii private continua si puternica, finantata atat din tara, cat si din strainatate, ar trebui sa mentina cresterea economica puternica", spun analistii institutiei internationale.

Gabriela Dinu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro