Banca Millennium macinata de luptele interne pentru putere

Banca Millennium macinata de luptele interne pentru putere

Din vara lui 2007, linistea nu isi mai gaseste loc la banca portugheza Millennium BCP. Ultimele luni au caracterizat institutia printr-o serie de scandaluri si dezvaluri, toate generate de lupte acerbe pentru putere. Pe 15 ianuarie este programata o sedinta a Adunarii generale a actionarilor, in cadrul careia se va alege noul director executiv al

Din vara lui 2007, linistea nu isi mai gaseste loc la banca portugheza Millennium BCP. Ultimele luni au caracterizat institutia printr-o serie de scandaluri si dezvaluri, toate generate de lupte acerbe pentru putere. Pe 15 ianuarie este programata o sedinta a Adunarii generale a actionarilor, in cadrul careia se va alege noul director executiv al Millennium Bank. Se asteapta ca noul CEO sa asigure stabilitatea atat de necesara bancii. Nu mai putin adevarat este ca acelasi lucru se credea si la investirea anteriorului CEO, care a decis sa renunte la post inainte de vreme.

Problemele Millennium au inceput in luna mai a anului trecut, cand banca a incercat sa preia BPI, a cincea institutie ca marime din sistemul bancar portughez. Millennium BCP este cea mai mare banca privata portugheza si a doua ca marime din sistem. Afacerea dintre Millennium si BPI a picat, esecul generand o situatie conflictuala la nivelul conducerii bancii, intre presedintele Jorge Jardim Goncalves, fondatorul bancii in 1995, si directorul general executiv, Pinto Teixeiro. Acesta din urma demisioneaza in luna august, locul sau fiind luat de Filipe Pinhal, vicepresedintele Millennium. „Este o veste buna, probabil ca negocierile cu banca BPI vor fi reluate, pentru ca Filipe Pinhal este foarte apropiat de Jardim Goncalves", erau de parere traderii la acea data. Mandatul lui Pinhal ca CEO era pana la 31 decembrie 2007, insa ultimele zile ale anului nu l-au mai prins in aceasta functie.

Dupa cum anticipau analistii, in urmatoarea perioada are loc o noua runda de negocieri intre Millennium si BPI. De data aceasta cei de la BPI sunt cei care propun o fuziune. BPI este si cel mai mare actionar la Millennium BCP, detinand 8,9% din actiuni. Si de data aceasta, negocierile se incheie cu un esec. Cei de la Millennium BCP refuza oferta, unul dintre motive fiind ca noua entitate nu va avea o autonomie strategica totala, cu referire la banca spaniola La Caixa, care detine 25% din BPI.

Imediat dupa esecul fuziunii, Joe Berardo, al treilea actionar ca marime al Millennium, cu 6,8%, ii cere presedintelui Jorge Jardim Goncalves sa demisioneze ca o conditie pentru a sustine in continuare mandatul lui Felipe Pinhal. In acelasi timp, in presa apar informatii despre imprumuturi in valoare de 12 milioane de euro acordate de Millennium fiului presedintelui Jorge Goncalves, prin intermediul unor firme. Procedura este considerata ilegala in Portugalia, astfel ca Banca Nationala a Portugaliei ii solicita lui Goncalves sa clarifice situatia generata de aceste imprumuturi. In cele din urma, in primele zile ale lui decembrie Goncalves demisioneaza, ca urmare a scandalului legat de credite.

Cateva zile mai tarziu apar date care arata ca Millennium si-a cumparat propriile actiuni prin intermediul unor firme off-shore, fara a anunta aceste operatiuni. Practica este considerata ilegala. Se pare ca banca a intreprins astfel de activitati in 2000 si 2001, cand si-a majorat capitalul. Aceste operatiuni ale bancii sunt anchetate de banca centrala a Portugaliei si autoritatile de reglementare a bursei portugheze. Documentele care dovedesc existenta unor ilegalitati in operatiunile Millennium de cumparare a propriilor actiuni au venit din partea unui actionar, Joe Berardo. In ancheta ar putea fi implicat fostul presedinte al bancii, Jardim Goncalves, si echipa de management condusa de directorul general Filipe Pinhal.

Ca urmare a acestor acuzatii, banca centrala solicita membrilor conducerii Millennium sa demisioneze. In urma acestui scandal, actionarii bancii ii retrag sprijinul lui Felipe Pinhal, acesta urmand sa nu mai participe la alegerile din ianuarie pentru un nou CEO. Membrii cheie din actionariat il propun la sefia Millennium pe Carlos Santos Ferreira, presedintele bancii de stat Caixa Geral de Depositos. De asemenea, Ferreira este un fost membru al partidului de centru-stanga aflat la guvernare in Portugalia.

Contracandidatul sau in alegerile din 15 ianuarie este Miguel Cadilhe, fost membru al board-ului Millennium intre 1997 si 2001 si fost ministru de finante din partea partidului de opozitie de centru-dreapta, PSD. Imediat cum si-a anuntat candidatura, Cadilhe a pornit o serie de acuzatii la adresa rivalului sau, afirmand ca guvernul a jucat un rol important in candidatura lui Ferreira la postul de CEO al Millennium. „Acesta poate fi semnalul unei noi filosofii in ceea ce priveste interventia statului in economie", declara acesta, citat de The Guardian. Acuzatiile sunt respinse, atat de Ferreira, care precizeaza ca reprezinta interesele unei parti importante a actionarilor, cat si de reprezentantii partidului socialist.

Intre timp, in scandalul Millennium a intervenit si ministrul de finante al Portugaliei, care a solicitat finalizarea anchetei privind cumpararea de actiuni si pedepsirea vinovatilor. La randul lor, presedintele Portugaliei Anibal Cavaco Silva si premierul Jose Socrates au declarat ca doresc rezolvarea rapida a problemelor de la conducerea Millennium BCP, pentru a nu fi afectata credibilitatea bancii.

Potrivit presei portugheze, citata de agentiile internationale de stiri, cele mai mari sanse de a prelua sefia Millennium la 15 ianuarie le are Carlos Santos Ferreira, care are sustinerea a peste 50% din actionariatul bancii.

Millennium bcp si-a inceput operatiunile in Romania la 11 octombrie 2007, prin deschiderea simultana a 39 de sucursale si o investitie initiala de 40 de milioane de euro. Obiectivele Millennium Bank Romania vizeaza o cota de piata de 1,5% în 2010, pentru ca un an mai tarziu sa ajunga la 1,9%. Pentru 2012 si 2013, banca vrea sa obtina o cota de piata de 2,2%, respectiv 2,3%. Pentru anul acesta, Millennium vrea sa isi dubleze numarul de sucursale, pana la 80. In privinta viitorului afacerii demarate in Romania in contextul turbulentelor la nivelul conducerii, presedintele Millennium Bank Romania, Jose Toscano, isi exprima increderea ca proiectul de aici se bucura in continuare de sustinerea actionarilor. "In octombrie si noiembrie am discutat cu actionarii bugetul pentru anul 2008 si planul strategic pentru 2010 si ambele au fost aprobate. Sunt increzator ca avem intreaga sustinere a actionarilor pentru dezvoltarea proiectului din Romania", declara Toscano in urma cu cateva zile.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos