credius.ro

Aviva: Banii nu sunt o problema daca vrem sa cumparam cota de piata pe Pilonul II

24 aprilie 2008

Aviva Fond de Pensii, al patrulea jucator pe piata pensiilor obligatorii, vrea sa se claseze pe locul trei in topul administratorilor Pilonului II,  in urmatorii 5 ani, dupa ce isi va mari semnificativ cota de piata. Dupa incheierea campaniei de aderare initiala la pensiile private obligatorii, Aviva a ajuns la o cota de 7,8% si un numar de peste 312.000 participanti. Reprezentantii companiei sustin ca examineaza posibilitatea maririi numarului de participanti prin achizitionarea portofoliilor de la jucatorii mai mici care vor  sa le scoata la vanzare. “In prezent analizam posibilitatea achizitionarii unui numar de aderenti, insa deocamdata nu e nimic stabilit”, a declarat directorul general al companiei Eugen Voicu. In ceea ce priveste nivelul pretului pe care compania ar fi dispusa sa il plateasca pentru a cumpara un alt fond, Voicu a precizat ca nu crede ca pentru Aviva banii ar fi o problema, tinand cont de obiectivele propuse.

“Perspectivele pe care le ofera piata romaneasca sunt imporante, de aceea Aviva trebuie sa investeasca  acum pentru a avea beneficii pe termen lung. Valoarea investitiilor in Romania vor fi nelimitate, atat timp cat vom obtine profit”, a declarat Shah Rouf, CEO al Aviva Group Romania.
 
Fondurile de pensii private obligatorii trebuie sa aiba, in conformitate cu legislatia in vigoare, nu mai putin de 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la functionare. Astfel, fondurile care au mai putini aderenti sunt nevoite sa-si vanda portofoliul, iar unii jucatori deja negociaza  preturi intre 150 si 200 euro pentru un participant. Pana in prezent, dintre cele 9 fonduri de pensii private care pot sa-si vanda portofoliul, cinci fonduri si-au anuntat in piata intentia de vanzare. Este vorba de Omniasig, OTP, Prima Pensie, Zepter si Marfin. Alaturi de acestea, inca 3 fonduri se “califica” pentru vanzarea portofoliului, avand mai putin de 50.000 de participanti: Bancpost, KD Fond de Pensi si MKB Romexterra. Mai mult, in piata a aparut informatia privind incheierea unei tranzactii de preluarea a OTP Fond de Pensii de catre BT Aegon, la un pret estimat la peste 3 milioane de euro, adica 150 de euro pe participant.

Certinvest va fi deveni Aviva Investors

In alta ordinea de idei, oficialii Aviva au anuntat demararea, din septembrie 2008, a procesului de integrare a societatii de investitii Certinvest, achizitionata de Aviva in noiembrie 2007. “Certinvest isi schimba numele si se va numi Aviva Investors. Se va face un transfer de actiuni de la Aviva International Holding catre Aviva Investor. Astfel, compania va avea acces la resursele grupului Aviva Investors in ce priveste capacitatea de tranzactionare, expertiza si isi va creste activele. La sfarsitul anului trecut, Certinvest administra active de aproximativ 23-24  milioane euro, iar pana in 2012 compania isi propune sa-si sporeasca de patru ori valoarea acestora”, a declarat Eugen Voicu.

Totodata, oficialul Aviva a mentionat ca Certinvest isi va majora capitalul social cu un milion de euro, in vederea dezvoltarii si desfasurarii procesul de rebrabding. El a precizat ca  acesta suma este mai mult decat suficienta pentru realizarea obiectivelor propuse. In prezent, Certinvest are un capital social de 1,7 milioane lei. Compania isi va diversifica anul acesta  portofoliul, prin lansarea a  cinci noi produse investitionale. In al treilea trimestru se va lansa un fond imobiliar, care reprezinta obiectivul major al companiei pentru anul 2008. De asemenea, vor fi lansate doua  fonduri inchise, unul destinat pietei de actiuni si altul investitiilor cu venit fix, un fond deschis de actiuni pentru zona bancara, destinat pietei interene si externe si un fond de acumulare cu produse de protectie, care va reprezenta o alternativa la pensiile private facultative.

Ludmila Cucia 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro