Aviva acuzata de concurenta neloiala pe piata pensiilor private obligatorii

Aviva acuzata de concurenta neloiala pe piata pensiilor private obligatorii

In goana dupa atingerea unei cote de piata cat mai ridicate pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), companiile sunt tentate sa foloseasca metode mai putin legale. Un astfel de exemplu a fost evidentiat de Petru Dancea, Vicepresedinte Cartel Alfa, in cadrul unui seminar dedicat pensiilor private, fara a preciza insa despre ce companie este

In goana dupa atingerea unei cote de piata cat mai ridicate pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), companiile sunt tentate sa foloseasca metode mai putin legale. Un astfel de exemplu a fost evidentiat de Petru Dancea, Vicepresedinte Cartel Alfa, in cadrul unui seminar dedicat pensiilor private, fara a preciza insa despre ce companie este vorba. “Am constatat comportamente pe care nu le-as califica ilegale, insa sunt la marginea legii si nu fac bine sistemului”, declara Dancea.

Compania care a apelat la astfel de metode nu a fost foarte greu de gasit. Intrand pe site-ul Aviva, mi-a atras atentia sectiunea “Noutati despre pensiile obligatorii”. In aceasta sectiune am constatat ca de fapt este vorba despre un newsletter care “se adreseaza celor care doresc sa afle mai multe despre pensii”.

Abonarea la acest newsletter este insa un pic cam ciudata. In mod normal pentru a-l primi, este obligatoriu sa introduci o adresa de e-mail valida. Aici introducerea unei adrese de e-mail este optionala. In schimb, esti obligat sa introduci telefonul mobil, numele, prenumele si orasul (probabil ca newsletterul va fi trimis sub forma de SMS pe telefonul mobil!). Inca doua campuri mi-au atras atentia, CNP si serie BI/CI. Ce-i drept erau marcate ca optionale. Acceptarea termenilor si conditiilor companiei Aviva este cireasa de pe tort. Prin bifarea acestui camp iti exprimi acordul de a coopera cu compania ca participant in Pilonul II.

“Prin completarea acestui formular va exprimati interesul de a colabora cu grupul Aviva in vederea aderarii la fondul de pensii obligatorii care va fi lansat de catre Aviva în conformitate cu prevederile legii 411 / 2004, in acest sens compania Aviva fiind în curs de autorizare la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Completand acest chestionar sunteti de acord ca datele dumneavoastra personale sa intre in baza de date a grupului Aviva si sa primiti informatii despre ofertele si campaniile noastre”, se precizeaza cu caractere minuscule la finalul formularului de inscriere la newsletter.

In opinia lui Petru Dancea, o astfel de practica, precum cea la care a recurs Aviva si descrisa anterior este incorecta. “Materialele despre care vorbeste domul Dancea le avem in momentul de fata in ancheta. Stim despre ce este vorba si despre ce companii este vorba si vom lua masuri”, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Domnia sa a explicat ca este posibil ca societatile de asigurare care utilizeaza astfel de practici leloiale risca sa fie excluse din sistem. “Companiile acestea risca sa nu primeasca autorizarea sau sa li se retraga autorizarea daca vor continua sa faca astfel de publicitate, pana in momentul in care va fi autorizata aceasta publicitate. Este motivul pentru care am incercat sa tinem in frau aceasta publicitate datorita unei concurente acerbe care se va manifesta in acest domeniu” a subliniat oficialul CSSPP

Mesajul oficialilor a fost receptat de cei de la Aviva

Aviva a inteles mesajul transmis de oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si si-a reparat greseala. Astfel ca la finalul zilei de ieri textul original a fost inlocuit cu urmatorul: “Prin completarea acestui formular sunteti de acord in mod expres si neechivoc ca Aviva sau un tert partener Aviva sa utilizeze datele dumneavoastra personale pentru a va informa despre ofertele si serviciile Aviva sau a oricaror filiale sau sucursale Aviva. In conformitate cu prevederile legii 677/2001 dispuneti de urmatoarele drepturi: dreptul de informare, dreptul de acces, dreptul de interventie, dreptul de opozitie, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale, dreptul de a va adresa justitiei. In cazul exprimarii dreptului de opozitie datele dumneavoastra vor fi sterse. Aviva va pastra confidentialitatea acestor informatii cu exceptia informatiilor solicitate de autoritatile legale competente.”

Cosmin Meleaca

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos