Avansul zero va tripla vanzarile de credite la BCR

Avansul zero va tripla vanzarile de credite la BCR

BCR a inceput sa vanda de astazi credite relaxate, ocazie cu care si-a prezentat intr-un cadru oficial noile produse, ce au la baza normele de creditare avizate de BNR. Fata de situatia anterioara, aceste imprumuturi prevad un grad de indatorare de pana la 65%. In acelasi timp insa, avansul minim necesar, in cazul creditelor imobiliare

BCR a inceput sa vanda de astazi credite relaxate, ocazie cu care si-a prezentat intr-un cadru oficial noile produse, ce au la baza normele de creditare avizate de BNR. Fata de situatia anterioara, aceste imprumuturi prevad un grad de indatorare de pana la 65%. In acelasi timp insa, avansul minim necesar, in cazul creditelor imobiliare / ipotecare, ramane nemodificat, la 25%. Oficialii BCR estimeaza ca produsele de creditare vor putea fi contractate cu avans redus si chiar zero din toamna. Acestia apreciaza ca, in perioada dupa reducerea avansului, volumul vanzarilor lunare de credite va creste de trei ori comparativ cu luna mai a lui 2007. De asemenea, pentru lunile trimestrului al treilea, estimarile bancii arata o dublare a volumului vanzarilor de credite comparativ cu mai anul acesta.

Decizia de reducere a avansului se va lua dupa o analiza atenta a pietei si a profilului de risc al clientilor. „Pana nu vom avea un feed-back din piata nu vom reduce avansul cu 25%”, a precizat Dorin Cojocaru, director Directia Credite Retail din BCR. De asemenea, o alta conditie pentru a putea vinde imprumuturi pentru locuinte cu avans zero este furnizarea de informatii pozitive in sistemul Biroului de Credit. In perioada urmatoare, BCR va trimite astfel de date in Birou, au spus oficialii BCR, fara a preciza insa orizontul de timp in care se va finaliza aceasta operatiune. Pe de alta parte, Dorin Cojocaru a explicat ca acordarea unui credit cu avans zero nu va depinde de venitul solicitantului, ci de profilul de risc pe care il are acesta si de istoricul de plata al acestuia.

Potrivit noilor norme de creditare pe care BCR le aplica de astazi, solicitantii de imprumut vor putea beneficia de un grad de indatorare de 65% aplicat la venitul net eligibil. Acesta se calzuleaza prin scaderea cheltuielilor de subzistenta din venitul net al familiei si a celorlalte rate. Gradul de indatorare admis pentru fiecare solicitant depinde de profilul de risc (stabilit printr-un scoring) si de comportamentul de plata al acestuia (daca a avut sau nu restante la plata). Oficialii BCR au explicat ca gradul de indatorare poate varia, in functie de client, intre 53% si 65%. Daca un client a avut intarzieri la plata mai mari de 30% in ultimul an, acesta va avea un grad de indatorare mai scazut. De asemenea, vor fi creditati si cei ale caror intarzieri la rambursarea unui credit au depasit 90 zile in ultimul an, insa numai daca restantele au fost mai mici de 100 euro.

In legatura cu valoarea cosului minim de subzistenta, directorul Directiei Retail a declarat ca acesta va fi diferit in functie de regiunea geografica din care este solictantul de credit, precum si in functie de localitatea de domiciliu (zona rurala, orase sau resedinte de judet). Marja in care variaza valoarea cheltuielilor de subzistenta intre intre regiunile tarii este de 20%. Oferind si un exemplu concret, oficialii BCR au aratat ca pentru Bucuresti, aflat in varful ierarhiei regiunilor, cosul minim de subzistenta pentru o familie de trei persoane va fi de aproximativ 244 euro.

Oficialii BCR apreciaza ca implementarea noilor norme va duce la cresterea segmentului de clienti care vor putea accesa credite garantate cu ipoteca. „Noile norme transforma creditul cu garantii imobiliare intr-un imprumut accesibil pentru 85% din populatia Romaniei”, a declarat Dorin Cojocaru. Acesta a adaugat ca un client cu salariu mediu (in jur de 1.000 lei) poate de astazi sa acceseze un credit cu 40% mai mare decat in vechile conditii. De exemplu, pentru o familie de 2 persoane al carui venit este de 2.000 lei, suma maxima ce poate fi imprumutata printr-un credit ipotecar in noile conditii va varia, in functie de regiunea in care traieste clientul, intre 45.000 si 54.000 de euro, comparativ cu 34.000 de euro cat putea imprumuta inainte. In cazul unei familii cu un venit de 4.500 lei, suma imprumutata va fi de 125.000 – 134.000 euro, fata de 77.000 euro inainte. Pentru o familie cu venituri de 7.000 lei, valoarea creditului se va dubla, de la 120.000 euro la 200.000 – 215.000 euro, in functie de regiune. Pentru imprumuturile cu garantii imobiliare, BCR accepta si pana la 4 coplatitori care nu locuiesc impreuna cu solicitantul.

Pe de alta parte, noile norme ale BCR ii afecteaza pe cei cu venituri scazute (apropiate de minimum pe economie), care nu vor mai avea acces la credite de valori ridicate, precum cele imobiliare sau de nevoi garantate cu ipoteca, au recunoscut reprezentantii bancii. In aceste conditii, BCR a decis cresterea valorii maxime a creditului de nevoi fara garantii de la 10.000 la 15.000 euro. Noile norme de creditare ale BCR se vor aplica atat pentru creditele cu garantii reale, cat si pentru cele negarantate. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos