Avansul restantelor, mult peste cel al creditarii

Avansul restantelor, mult peste cel al creditarii

Ritmul de crestere al restantelor la imprumuturile contractate de populatiei este mult superior ritmului de crestere al creditarii, arata directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure. “Daca in perioada <sanatoasa> observam o crestere a restantelor care era totusi sub cresterea creditarii, acum observam un avans al restantelor mult peste ritmul de crestere al creditarii”,

Ritmul de crestere al restantelor la imprumuturile contractate de populatiei este mult superior ritmului de crestere al creditarii, arata directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure. “Daca in perioada <sanatoasa> observam o crestere a restantelor care era totusi sub cresterea creditarii, acum observam un avans al restantelor mult peste ritmul de crestere al creditarii”, a declarat seful Biroului.

Acesta precizeaza ca in ianuarie 2009 volumul restantelor la creditele de retail au inregistrat un avans de 14% fata de  decembrie 2008, cand nivelul acestora era de 981 mil. lei. Ponderea restantelor populatiei in soldul creditelor este in continuare redusa, apreciaza Epure, fiind sub 1,5% la nivelul lui februarie 2009.

In ceea ce priveste creditele persoanelor fizice, datele Biroului de Credit indica o stagnare. Astfel, numarul rapoartelor de credite eliberate de institutie in primele doua luni ale acestui an se mentin la un nivel lunar de 300.000, chiar cu un mic plus pentru luna februarie. Aceste rapoarte de credit sunt un indicator relvant pentru nivelul creditarii si cererii in domeniu, ele fiind solicitate de catre banci de fiecare data cand un clienti solicita un imprumut. Comparativ insa cu aceeasi perioada a lui 2008, datele indica o reducere importanta a cererii de credite. Astfel, numarul de rapoarte eliberate de Birou in februarie 2009 sunt cu 40% mai mici decat in urma cu un an.

Numarul persoanelor fizice care au un credit era la, la sfarsitul lui februarie, de peste 4,4 milioane, in timp ce numarul de imprumuturi contractate de acestia de la banci era de aproape 7,5 milioane. In baza de date a Biroului de Credit sunt recenzate aproximativ 5,5 milioane de persoane – care au avut sau au un credit in derulare, inregistreaza sau nu restante – si care detin 11 milioane de conturi.

Tineri si restantieri

Potrivit datelor prezentate de Biroul de Credit, cea mai mare pondere a clientilor persoane fizice cu restante se inregistreaza in judetul Giurgiu. Aici aproape 17% dintre cei care au credite au intarziat mai mult de 30 de zile cu achitatea ratei. La celalalt capat se alata judetul Covasna, unde mai putin de 9% din clientii de retail inregistreaza restante. Bucurestiul se afla sub un nivel mediu de 12%.

Pe de alta parte, cifrele Biroului arata ca cei mai tineri sunt si cei mai “nelinistiti” in plata datoriilor catre banca. Astfel, aproape o patrime dintre tinerii de 18 si 19 ani care au luat un credit de la banca au inregistrat restante. Datele arata ca, pe masura ce urcam in varsta, ponderea restantelor se reduce, ajungand sub 7% pentru cei intre 55 si 59 de ani. La categoriile de peste 60 de ani, nivelul ponderilor revine iar pe o panta ascendenta.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos