credius.ro

Avansul creditelor - risc pentru bancile din Romania

28 decembrie 2006

Tendintele din sistemul bancar romanesc continua sa fie pozitive, in pofida marjelor de profit inguste, principalele riscuri fiind determintate de avansul rapid al creditelor si ponderea importanta a imprumuturilor in valuta, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings. "Trendul general este pozitiv pentru sistemul bancar romanesc, in pofida presiunilor exercitate asupra marjelor de catre ritmul redus de crestere a preturilor si concurenta din ce in ce mai acerba, in special intre bancile cu actionari straini, care dispun de resurse similare si au structuri asemanatoare. Imbunatatirea profitabilitatii depinde de eficientizarea activitatii si extinderea operatiunilor fara sa fie generate pierderi operationale sau deteriorarea calitatii activelor, in eventualitatea inversarii tendintelor economice", a declarat Gulcin Orgun, director in cadrul Fitch.

Ce e bun...

Tendintele pozitive sunt determinate de imbunatatirea mediului operational, cresterea economica accelerata si de restructurarea institutiilor de credit de catre actionarii
straini, considera agentia.

Ce e rau...

In opinia presedintelui Fitch, calitatea portofoliului de credite reprezinta o posibila slabiciune a sistemului, avand in vedere ponderea ridicata a creditelor indoielnice intr-un climat economic permisiv si intr-o piata netestata. "Fitch are o serie de temeri legate de avansul imprumuturilor, pe fondul unei piete extrem de competitive. Acest lucru ar putea duce la acordarea de credite unor clienti indoielnici, in incercarea de castigare de cota de piata", comenteaza analistii.

 

Depozitele atrase de la clienti raman principala sursa de finantare, desi depozitele de la companii inregistreaza o dinamica accentuata, se spune in raport. "Dezvoltarea unei retele puternice de atragere de depozite si reducerea gradului in care bancile se bazeaza pe finantarile venite din partea actionarilor majoritari, vor fi factori pozitivi pentru stabilitatea sistemului bancar. Capitalizarea, considerata adecvata la nivelurile actuale, suporta presiuni din partea avansului rapid al creditelor, in timp ce rezervele reduse si nivelul ridicat de active fixe reprezinta constrangeri pentru capital", noteaza analistii Fitch.

 

Gradul redus de bancarizare, alaturi de avansul economic semnificativ, sugereaza ca potentialul de crestere se va pastra. Sistemul bancar ramane puternic concentrat in jurul primelor cinci banci din Romania, ale caror active reprezinta 61% din totalul pietei, iar bancile cu actionariat strain detin 88% din activele sistemului. La finele lunii octombrie, cota de piata a bancilor cu capital autohton, excluzand Casa de Economii si Consemnatiuni, care detine 4% din piata, se plasa la circa 6%.

Idealul meu in viata? un credit...

"Bancarizarea redusa poate reprezenta un indiciu ca nivelul creditelor este sustenabil, insa ramane ingrijorator ritmul de crestere a acestora", arata Fitch.
Potrivit analistilor internationali, cheltuielile operationale ale bancilor au crescut, pe fondul extinderii rapide a retelelor, angajarii de personal si a modernizarii sistemelor IT.

 

Acest lucru ne "macina" de vreo 2 luni: specialistii...

"Extinderea retelelor teritoriale a determinat avansul activelor si a veniturilor operationale, ceea ce a determinat o usoara imbunatatire a costurilor bancilor din Romania, care raman insa ridicate, potrivit standardelor internationale", noteaza economistii. Fitch este ingrijorata insa de acesta dezvoltare a retelor, intrucat ar putea determina aparitia de riscuri operationale. Sectorul bancar romanesc a avut o crestere rapida, si, in timp, gasirea de angajati calificati ar putea deveni din ce in ce mai dificila.

 
O alta neconcordanta amintita de Fitch este legata de finantarea activelor pe termen lung cu depozite pe termen scurt. Riscul de dobanda, generat de aceasta situatie este contracarat, intr-o anumita masura, de depozitele cu dobanda variabila. De asemenea, bancile au posibilitatea ca, odata cu schimbarea conditiilor de piata, sa reevalueze portofoliile. Analistii atrag insa atentia ca, pe masura ce competitia se va accentua, aceasta operatiune va deveni din ce in ce mai dificila. "Bancile romanesti nu dispun de un portofoliu consistent de titluri de stat, situatie intalnita in multe dintre statele in curs de dezvoltare. Activitatea de pe piata secundara a titlurilor de stat este foarte limitata, acestea fiind pastrate, in principal, pentru a genera lichiditate", se spune in raport.

Avem perspective...

Economistii sunt de parere ca perspectivele economice ale Romaniei raman pozitive, avand in vedere aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Afluxul de capital, cresterea economica sustinuta si reducerea ritmului de crestere a inflatiei au continuat in ultima perioada. Eventualele riscuri ale economiei pot fi generate, pe langa cresterea creditarii, de avansul deficitului de cont curent si a celui fiscal si de slabiciuni structurale, se mentioneaza in raport. In vara acestui an, Fitch a imbunatatit plafonul de tara al Romaniei la nivelul "A minus", ceea ce a determinat, alaturi de spijinul primit din partea actionarilor majoritari, cresterea calificativelor acordate mai multor banci.

"Dintre bancile cotate cu A minus, doar ratingurile BRD-Groupe Societe Generale, UniCredit Romania si Banca Comerciala HVB Tiriac sunt conditionate de nivelul plafonului de tara. Tendintele privind calificativele institutiilor de credit
raman stabile, avand in vedere avansul portofoliilor de imprumuturi, care poate genera probleme privind calitatea activelor, ponderea ridicata a imprumuturilor in valuta si ingustarea marjelor de profit", adauga analistii.

Indicatorul macroprudential acordat Romaniei este plasat in prezent la nivelul "2", situatie care reflecta tocmai cresterea rapida a creditelor si aprecierea monedei nationale.

 

Risc de cutremur?

In cazul in care avansul imprumuturilor se va pastra la nivelul actual, indicatorul ar putea fi coborat la "3", cel mai scazut nivel, care sugereaza o vulnerabilitate ridicata la potentiale riscuri sistemice, mai subliniaza analistii Fitch.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro