credius.ro

Austria ne acuza ca avem cele mai multe credite neperformante din Europa de Est

5 ianuarie 2012

Sistemul bancar din România este cel mai afectat din regiune la capitolul credite neperformante dupa Ucraina, banca centrala a Austriei prezentând o situatie comparativa pe tari in care piata româneasca iese in evidenta cu o rata a neperformantelor prezentata a fi la 32,6%

Creditele neperformante au ajuns in România la aproape o treime din valoarea totala a imprumuturilor, arata datele publicate de Banca Nationala a Austriei. In acelasi timp, rata creditelor neperformante a crescut in România cu peste 6 puncte procentuale intre iunie 2010 si iunie 2011, cea mai proasta evolutie din Europa centrala si de Est.

Rata creditelor neperformante a atins 13,3% in iunie 2011, potrivit Bancii Nationale a României. BNR calculeaza rata imprumuturilor ca pondere a expunerii brute pe creditele cu intârzieri de cel putin 90 de zile la plata din total credite. Banca Nationala a Austriei vine, insa, cu o cifra-soc in ultimul buletin asupra stabilitatii financiare. Potrivit expertilor de la Viena, rata creditelor neperformante a atins in România, la jumatatea anului, 32,6% din totalul imprumuturilor.  Valoarea este mult sub rata neperformantei de aproape 12% in Bulgaria si Ungaria. Diferenta mare fata de cifra BNR vine din metodologia folosita de Banca Natioanla a Austriei, care tine cont si de creditele substandard si indoielnice, adica de intârzierile de peste 30 de zile.

Banca Austriei preia datele din statisticile BNR care se bazeaza inca pe standardele românesti de contabilitate Ð mult mai pretentioase cu constituirile de provizioane, in timp ce datele privind alte piete din regiune se bazeaza pe standardele internationale de raportare, rezultând o imagine mai buna. Cine citeste raportul bancii ramâne cu ideea ca aproape o treime din creditele date de banci in România sunt neperformante,iar  in Ungaria -unde bancile se confrunta cu pierderi majore - ponderea indicata este de sub 12%.

 

Statisticile bancii centrale austriece mai arata ca Romania a avut si cea mai ampla inrautatire a intarzierilor la plata. Din iunie 2010 pana in iunie 2011, rata creditelor neperformante a crescut in Romania cu 6,4%, in timp ce in Ungaria, cifra a crescut cu 2,8%.

Iata de ce este necesara adoptarea IFRS in sistemul bancar din România, pentru ca mentinerea sistemului RAS pune bancile locale intr-o lumina defavorabila atunci când sunt comparate cu jucatorii de pe alte piete din regiune.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro