Atentie! Creditul de pe card are doua dobanzi

Atentie! Creditul de pe card are doua dobanzi

Pentru a incuraja folosirea cardului la comercianti, bancile percep clientilor taxe mai mari daca utilizeaza acest instrument de plata direct la ATM-uri pentru a retrage bani cash. "Sanctiunea" aplicata acestor posesori de carduri se refera la comisionul de retragere numerar, care difera de la banca la banca si se situeaza in jurul valorii de 2%.

Pentru a incuraja folosirea cardului la comercianti, bancile percep clientilor taxe mai mari daca utilizeaza acest instrument de plata direct la ATM-uri pentru a retrage bani cash. "Sanctiunea" aplicata acestor posesori de carduri se refera la comisionul de retragere numerar, care difera de la banca la banca si se situeaza in jurul valorii de 2%. Bancile spun ca procedeaza astfel, in speranta ca romanii isi vor schimba optica prin metode pecuniare, folosind in consecinta cardurile cu precadere pentru plata la comercianti. Discutia pe aceasta tema poate fi extinsa, daca ne referim la practica institutiilor de credit de a apela la tot felul de taxe si comisioane cu scopul declarat de a-si educa clientii, fara a folosi in schimb si alte metode in acest sens.

Nu e un secret faptul ca bancile sunt mai mult decat incantate de aceste deprinderi mioritice, pentru ca ele contribuie din plin la rotunjirea veniturilor. Interesant este ca alaturi de acest comision de retragere numerar de la bancomat, unele banci au apelat la un nou procedeu, prin care creditul de pe card este purtator de doua dobanzi. Prima dobanda standard se aplica in cazul in care instrumentul de plata este folosit direct la comercianti si cea de-a doua, cu cel putin trei puncte procentuale mai mare, care intra in vigoare pentru sumele pe care posesorul cardului le retrage de la bancomat.

Astfel, banci precum Alpha Bank, GarantiBank sau Piraeus Bank isi taxeaza de doua ori clientii care-si folosesc cardurile de credit pentru retrageri de numerar, aplicand doua taxe pentru banii cash utilizati. Alpha Bank comisioneaza retragerile de numerar de la ATM-urile proprii cu 1% si, in acelasi timp, aplica dobanzi diferentiate de felul in care sunt utilizati banii: plati la comercianti (19%) si retrageri de numerar (22%). Si Piraeus Bank procedeaza la fel, comisionul la bancomat fiind tot de 1%, in timp ce dobanzile percepute sunt de 23,90% si 27%. GarantiBank avea aceeasi politica de stabilire a costurilor pana astazi, 15 ianuarie 2009. Diferenta dintre dobanda aplicata la creditul de pe card utilizat pentru plata la comerciati si cea perceputa pentru sumele cash de la bancomat era de peste 3 puncte procentuale, iar comisionul de retragere numerar este 1% plus 5 lei. Incepind de astazi, GarantiBank aplica o dobanda unica de 27,6% atat la retrageri numerar cat si plati la comercianti. Exista insa si alte modalitati de penalizare a clientilor diferentiat in functie de cum este utilizat cardul de credit. Spre exemplu, la Credit Europe Bank posesorii produsului CardAvantaj, care retrag numerar de la ATM-urile bancii, nu mai beneficiaza de perioada de gratie.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos