Atentie! Bancile au pierdut in 3 luni cat anul trecut in 12!

Atentie! Bancile au pierdut in 3 luni cat anul trecut in 12!

Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, astfel ca la noua luni rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010, potrivit unor surse bancare citate de Mediafax. La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar s-a ridicat la

Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, astfel ca la noua luni rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010, potrivit unor surse bancare citate de Mediafax. La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar s-a ridicat la 765 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei.

Potrivit surselor, provizioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Doar in trimestrul trei, institutiile de credit au inregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.

Banca Comerciala Româna (BCR), cea mai mare banca din sistem dupa active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, dupa ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro).

Desi s-au mentinut in teritoriul pozitiv, unele banci din vârful clasamentului au avut câstiguri mai mici comparativ cu trimestrele anterioare sau cu primele noua luni din 2010.

BRD – Groupe Societe Generale, a doua cea mai mare banca, a inregistrat in primele noua luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), dupa standardele românesti de contabilitate, in scadere cu 19% fata de câstigul din perioada similara a anului trecut. in trimestrul al treilea, câstigul BRD s-a limitat la 100 de milioane lei.

Alte institutii de credit au revenit usor dupa ce anul trecut au anuntat rezultate foarte slabe.

UniCredit tiriac Bank a anuntat un profit de 153 milioane lei (36,4 milioane euro) in primele noua luni, de la câteva milioane de lei in aceeasi perioada a anului trecut, când au revizuit portofoliul si constituit provizioane semnificative.

Banca Transilvania a avut un profit de 106,9 milioane de lei, cu 53% peste câstigul din perioada similara a anului trecut, ca urmare a scaderii costurilor cu provizioanele.

Rezultatele tot mai slabe ale sistemului s-au reflectat mai ales in reteaua teritoriala, care a coborât cu 100 de unitati de la inceputul anului, de la 6.170 la 6.070 de sucursale si agentii, din care 40 au iesit din circuit in trimestrul al treilea.

La nivelul salariatilor ajustarea a fost mult mai putin abrupta, iesirile din sistem insumind 230 de angajati, de la 66.750 la 66.520 salariati.

in primele sase luni, profitul sistemului bancar a scazut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie, fata de 373 milioane lei in martie, pe fondul majorarii de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale bancilor cu rezultate negative.

in aceasta perioada, 22 de institutii de credit au raportat un profit insumat de 1,076 miliarde lei, cu 56% mai mult decât a fost obtinut la finalul primului trimestru din acest an. Aproximativ doua treimi din profit a fost concentrat in patru mari banci.

in acelasi timp, 20 de banci au inregistrat pierderi totale de 982 de milioane lei, de aproape trei ori mai mari decât cele inregistrate in primul trimestru.

Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu pierdere neta de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un câstig net cumulat de 815 milioane lei in 2009, in conditiile in care 20 de banci au inregistrat profit, iar 22 de institutii de credit au avut rezultate negative.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos