ATEbank primeste un nou rating de la Fitch

Agentia de evaluare a riscurilor financiare Fitch a acordat institutiei financiare Agricultural Bank of Greece (ATEbank), actionarul majoritar al Mindbank, un rating al datoriilor pe termen lung de "BBB+", cu o perspectiva stabila, anunta institutia. Ratingul atribuit datoriilor pe termen scurt ale ATEbank este de "F2", cel individual "C/D". Ratingul de sprijin a fost mentinut

Agentia de evaluare a riscurilor financiare Fitch a acordat institutiei financiare Agricultural Bank of Greece (ATEbank), actionarul majoritar al Mindbank, un rating al datoriilor pe termen lung de "BBB+", cu o perspectiva stabila, anunta institutia.

Ratingul atribuit datoriilor pe termen scurt ale ATEbank este de "F2", cel individual "C/D". Ratingul de sprijin a fost mentinut la "2".

Ratingurile pe termen lung, scurt si de sprijin arata potentialul ajutor pe care banca l-ar putea primi in caz de nevoie de la statul elen, care detine 77,32% din titlurile bancii, fara posibilitatea de a-si diminua participatia sub 51%. "Desi o reducere a participatiei statului sau o revocare a actului constitutiv (n.r. care obliga statul sa pastreze minimum 51%) par a fi probabile, agentia se asteapta ca statul grec sa sprijine pe terment mediu ATEbank, datorita trecutului dintre cele doua parti si a legaturilor curente cu guvernul", se spune in comunicatul Fitch. Ratingul individual arata ca banca elena are o lichidiate buna, o profitabilitate tot mai buna si o afacere puternica pe partea depozitelor populatiei.

"Desi mai exista o diferenta clara intre ATEbank si alte banci grecesti mai eficiente din punct de vedere al calitatii activelor sau a afacerii pe sectorul retail, managemntul bancii a inceput sa atace tema slabiciunii bancii, ceea ce Fitch vede ca pe un lucru bun", a spus directorul grupului Institutii Financiare din cadrul Fitch, Cristina Torrella.

Profitabilitatea bancii s-a imbunatatit, in anul acesta si 2005, datorita cresterii puternice a creditelor, mai ales a celor ipotecare, si a gestionarii mai bune a costurilor. Cu toate acestea banca ramane in urma celor mai multe banci mai mari din Grecia la capitolul profitabilitatii operationale, spune Fitch. Calitatea activelor este foarte slaba, insa este in curs de imbunatatire, au afirmat analistii Fitch.

Institutia financiara romaneasca Mindbank a fost preluata de ATEbank in iunie, valoarea totala a tranzactiei depasind 32 milioane euro. ATEbank detine 57% din capitalul social al bancii romanesti.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos