Atacurile speculatorilor depreciaza din nou leul dincolo de pragul de 3,7

Atacurile speculatorilor depreciaza din nou leul dincolo de pragul de 3,7

Cursul de schimba leul-euro a sarit din nou peste pragul de 3,7 lei. Un euro a fost cotat astazi la 3,7044 lei, dupa ce ieri moneda nationala a recuperat putin terenul pierdut, pana la nivelul de 3,6978 lei pentru un euro. In sedinta de luni, leul a cunoscut cel mai slab moment din ultimii 3

Cursul de schimba leul-euro a sarit din nou peste pragul de 3,7 lei. Un euro a fost cotat astazi la 3,7044 lei, dupa ce ieri moneda nationala a recuperat putin terenul pierdut, pana la nivelul de 3,6978 lei pentru un euro. In sedinta de luni, leul a cunoscut cel mai slab moment din ultimii 3 ani, cursul de schimb fiind stabilit la 3,7106 lei pentru un euro, dupa ce a inceput anul 2008 sub pragul de 3,6 lei.

Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul BNR, este de parare ca depreciere din ultima perioada este rezultatul unui atac speculativ. „Daca ne uitam la cifrele de la inceputul acestui an de pe piata valutara si vedem ca intr-un numar important de zile tranzactiile interbancare le-au depasit pe cele cu clientii nebancari, concluzia este ca se petrece un atac speculativ”, arata Dijmarescu.

„Leul este sub presiune acum”, a declarat un alt oficial al BNR, viceguvernatorul Cristian Popa, citat de NewsIn. Acesta precizeaza ca, pe termen lung, premisele pentru leu sunt de apreciere, in contextul procesului de convergenta cu statele din UE in care este antrenata Romania. Oficialul BNR spune ca aceasta depreciere a monedei nationale din ultimul timp este nesustenabila. Popa precizeaza insa ca BNR tinteste doar inflatia si nu are vreo preferinta pentru un anumit nivel de curs al leului.

Acesta adauga (via Dan Popa) ca BNR este atenta la evolutia cursului si face calcule legate de impactul in economie al modificarilor acestuia, la asteptarile jucatorilor din piata care isi bazeaza investitiile pe anumite asteptari ale cursului, ca si alti indicatori specifici. „Nu urmarim doar cursul in sine”, spune Popa. El se asteapta ca leul sa se aprecieze fata de euro in a doua jumatate a anului.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos