Asiguratorii vad o crestere a pietei de cel mult 10% in 2010

Asiguratorii vad o crestere a pietei de cel mult 10% in 2010

Piata romaneasca de asigurari ar putea creste cu cel mult 10% in acest an, cu o evolutie favorabila in a doua parte a acestui an, urmarind tendintele economiei romanesti in ansamblu, insa cu un anumit decalaj, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai pietei de asigurari. "Piata romaneasca de asigurari ar putea creste cu 8-10% in

Piata romaneasca de asigurari ar putea creste cu cel mult 10% in acest an, cu o evolutie favorabila in a doua parte a acestui an, urmarind tendintele economiei romanesti in ansamblu, insa cu un anumit decalaj, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai pietei de asigurari. "Piata romaneasca de asigurari ar putea creste cu 8-10% in 2010, daca economia Romaniei ar inregistra o stagnare fata de 2009", estimeaza directorul diviziei de vanzari din cadrul Asirom, Catalin Stroe. El a explicat ca piata asigurarilor se afla ca dinamica in fata economiei cu circa 8-10 puncte procentuale, in conditiile in care densitatea asigurarilor este inca redusa in Romania, existand un potential mare de crestere.

Directorul de comunicare al Allianz-tiriac Asigurari, Marius Onofrei, considera ca sectorul asigurarilor ar putea evolua pe o panta descendenta din punct de vedere al subscrierilor realizate in prima parte a lui 2010. "Este posibil ca, undeva in cel de-al doilea semestru din anul viitor, sa atingem punctul de inflexiune, de la acel moment putand anticipa ca vom intra intr-o perioada de recuperare a pierderilor de venituri inregistrate la nivelul pietei de asigurari", a declarat Onofrei, pentru NewsIn. El a mai spus ca piata asigurarilor ar putea urmari tendintele pe care se va inscrie economia romaneasca in ansamblul ei, insa cu un anumit decalaj.

"Inertia cu care s-au resimtit efectele crizei economice la nivelul industriei asigurarilor – sa nu uitam ca, in primele doua trimestre din 2009, veniturile asiguratorilor la nivel agregat inregistrau inca o evolutie pozitiva, chiar daca economia se contracta – se va resimti si in sens invers", a spus Onofrei. El a subliniat ca aceste estimari vor fi, pe de o parte, corelate cu evolutiile economice, iar pe de alta parte vor fi influentate de "politicile pe care principalii actori ai pietei asigurarilor le vor adopta". "Evolutia pietei romanesti de asigurari in 2010 depinde foarte mult de elementul politic. Daca va fi stabil, putem avea o crestere mai mare de 5%", considera Dumitru Ceraceanu, specialist al pietei de asigurari. El estimeaza o crestere pe segmentul de asigurari de locuinte, in conditiile in care legea care impune obligativitatea acestei asigurari va deveni operationala in acest an. in ce priveste ritmul de crestere, o evolutie buna o va avea segmentul de asigurari de incendiu, considera Ceraceanu.

Pe de alta parte, presedintele directoratului Astra Asigurari, Radu Mustatea, se asteapta la o crestere de o cifra in acest an la nivelul intregii piete de asigurari. In ce priveste piata de asigurari de viata, unii asiguratori considera ca s-ar putea inregistra un avans in a doua jumatate a acestui an. "Ma astept la o crestere a pietei de asigurari de viata in a doua parte a anului", a estimat directorul general al BCR Viata, Florina Vizinteanu. Pe de alta parte, directorul general al AIG Life Romania, Theodor Alexandrescu, estimeaza mai degraba o stagnare a pietei, daca nu va fi introdusa deductibilitatea pe aceasta piata. Unii jucatori considera ca piata romaneasca de asigurari, mai ales unele segmente, beneficiaza de un mare potential de dezvoltare, in pofida crizei economice.

Catalin Stroe, de la Asirom, a amintit ca in prezent doar 20-25% din locuintele din Romania sunt asigurate, aproximativ acelasi procent din vehicule sunt asigurate Casco, in timp ce numai circa 15% din romani au o polita de viata in vigoare. "Ne asteaptam in 2010 la o crestere mai accentuata a asigurarilor de sanatate, in conditiile in care sectorul public de sanatate este in mod cronic deficitar", a mentionat Stroe. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, estima in ultima luna a anului trecut ca piata romaneasca de asigurari urma sa avanseze cu 4-5% in 2009, mizand pe acelasi nivel de crestere si in 2010. In primele noua luni din 2009, companiile de pe piata romaneasca de asigurari au subscris prime brute de 6,7 miliarde lei, in crestere cu 0,1% fata de aceeasi perioada din 2008. Pe segmentul de asigurari generale, primele brute subscrise la nivelul pietei au insumat in perioada ianuarie-septembrie 5,5 miliarde lei, in crestere cu 2,5%, in timp ce, pe segmentul de asigurari de viata, piata a scazut cu 9,6%, pana la 1,2 miliarde lei. In 2008, piata romaneasca de asigurari a crescut cu 22,4% fata de 2007, pana la 8,78 miliarde lei.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos